Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 20. 5. 2017
video letní osvěžení

Alkohol a letní horka? Rady, na co si dát pozor! ROZHOVOR

Zdroj: TV Nova

Chaty, chalupy, dovolené nebo hudební festivaly. Tady všude se v létě popíjí alkohol. Konzumace alkoholu a vysoké teploty ale můžou být rizikovou kombinací. Jakým nápojům se přes léto raději vyhnout jsme se vyrazili zeptat nutriční terapeutky Jitky Tomešové.

Že není popíjení alkoholu na sluníčku za vysokých teplot dobrý nápad, je známý fakt. Člověk je dříve opilý a hrozí zdravotní obtíže či úrazy. Dá se tomu ale předejít například volbou správného nápoje? I to jsme se rozhodli zjistit!

 

V čem je konzumace alkoholu na sluníčku nebezpečná?

Nebezpečná, v kombinaci s teplem anebo také v kombinaci s bublinkami, je z toho důvodu, že to sluníčko, ale i ty bublinky, nám trošičku urychlují to, s jakou rychlostí na nás alkohol působí. Je horko, máme větší žízeň, a tak toho navíc vypijeme více.

 

 

Když už si chceme v létě nějaký ten alkohol přece jen dát, jaký je ideální nápoj?

Určitě spíše nějaký naředěnější, třeba typu cider nebo vinný střik. Nebo slabší pivo. Rozhodně to neznamená, že když například v zimě vypijeme tři dvojky vína, tak že můžeme o to více vypít toho vinného střiku. Spíše bychom se měli udržet v nějakých rozumných mezích, třeba jeden nebo dva drinky.

 

Proč je vůbec konzumace alkoholu na sluníčku nebezpečná? Co se přitom děje s naším tělem?

Celkově dochází k tomu, že jsme rychleji opilí. Je větší pravděpodobnost nějakého vedlejšího účinku konzumace alkoholu, člověk může například někde upadnout a ublížit si. Většinou jsou lidé v souvislosti s horkem schopni vypít mnohem víc alkoholu, než v souvislosti se zimou. Takže tam už plyne riziko samo z toho, že vypijeme více a jsme pak nebezpeční sami sobě, ale i okolí.

 

 

Jaké obecné zásady by měl člověk dodržovat při konzumaci alkoholu?

Doporučuje se jeden drink za den, to je ta větší varianta. Pokud ale někdo do současné doby alkohol nekonzumuje, tak s tím ani nemusí začínat jenom proto, že je nějaké doporučení samozřejmě. Ale určitě není dobré toto množství překračovat pravidelně, nedej bože dlouhodobě. Každý má jiné enzymatické vybavení, na každého působí stejné množství alkoholu jinak rychle a to tělo si s tím jinak rychle poradí. A někdo může mít zdravotní důsledky podstatně dříve, než někdo jiný.

 

Co alkohol a hubnutí? Je pravda, že bychom se měli alkoholu úplně vyvarovat, když chceme zhubnout?

Bylo by to optimální. Málokdo ale na tuhle radu slyší. Nicméně pokud si vezmeme pivo – pivu se v našich krajích říká tekutý chléb – a jenom pro srovnání nám kaloricky jeden středně silný krajíc chleba vychází jako jedno malé dvanáctistupňové pivo nebo jedno velké desetistupňové. A potom je to už na tom člověku, pro co se rozhodne – jestli snadněji zkonzumuje šest krajíců chleba nebo šest piv. Ten příjem, jak energie, tak sacharidů je v podstatě stejný. Většinou se ti lidé shodnou na tom, že těch šest piv jde prostě lépe.

 

Srovnání kalorických hodnot

 

Jaký druh alkoholu tedy volit, když chceme zhubnout, ale skleničku si nechceme odpustit?

Nedokážu říct, který druh je nejvhodnější. Spíše bych se opravdu zaměřila na to množství a zůstala bych u jednoho drinku maximálně dvakrát nebo třikrát týdně. Pokud se tomu můžeme vyhnout úplně, pokud na tom člověk nemá tu fyzickou závislost, tak opravdu minimalizovat. Není možné z tohoto pohledu rozhodnout, jestli je lepší pivo nebo víno, protože to množství energie vychází stejně, a to jak u piva, tak u vína, ale i u destilátu.

TN.cz

Diskuze

20.5. | 20:22 pater11
0
Na cosi dat pozor,at nevlezes do hospody kde dochazi piiivo hiii.
20.5. | 08:55 mariomates
0
V letních pařácích piju osvěžující zázvorový birell,. Desítka a dvanácka se nedá pít, leze to do hlavy.