Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 11. 9. 2017

Bojíte se rybí kosti v krku? My už ne.

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj

Také míváte chuť na rybu, ale odradí vás představa, že skončíte na pohotovosti s kostí v krku?

Nemusíte mít strach, při správné úpravě ryby si kost do krku nezarazíte. Můžete si samozřejmě zakoupit už předpřipravené filety. Ale zkuste si jednou pořídit celou rybu a připravit si ji sami. Jak rybu správně skladovat, jak ji zbavit šupin, vykuchat a stáhnout z kůže jsme si řekli minule. Dnes vám poradíme, jak si můžete sami rybu nafiletovat. Překvapí vás, jak je to jednoduché.

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Na rybí kosti platí filetování

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také břišní a prsní ploutve. Normálně je odřízněte i s masem a kostičkami, ze kterých vyrůstají. Můžete je také odstřihnout nůžkami. Poté obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Následně je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Poté odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Hřbet pokrájejte příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Získáte tak nejen radost z vlastní přípravy chutné ryby, ale samozřejmě také záruku její čerstvosti. Sami nejlépe víte, jak celá ryba před zpracováním vypadala. Nyní jí tak můžete bez obav nabídnout svým nejbližším a nemuset se bát rybí kosti v krku. Dobrou chuť!

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Ryba na talíř

Ryba se na českém talíři objevuje většinou jen na Vánoce. Přitom se jedná o velmi zdravé a chutné maso. Oběd nebo večeře vás nebude moc stát a ještě si pochutnáte. Dopřejete sobě a dětem spoustu tělu prospěšných látek. Nemusíte se ani bát nepříjemného aroma, čerstvě připravená ryba nezapáchá, ale naopak voní.

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak se vyhnout rybí kosti v krku a kde pořídit kvalitní ryby, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

image.cz

Tisková zpráva