Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 10. 10. 2014
Podzimní výbava

Čas léčivých ŠÍPKŮ je tady! Tohle jsou nejlepší RECEPTY

Šípková marmeláda
Zdroj: Thinkstockphotos

Podzim - to není jen padající listí. Příroda nabízí poslední ze svých darů a jedním z nich jsou také šípky. Tyto červené plody jsou plné vitamínů a látek, které vám pomůžou očistit tělo.

Ideální období pro sběr šípků právě nastalo. Šípky jsou skvělou součástí podzimních dekorací bytu, ale daleko větší cenu mají pro vaše zdraví. Je všeobecně známo, že v šípkách se nachází vitamín C. Šípky ale obsahují i vitamín A i B, železo a vápník.

 

V těchto červených plodech jsou i flavonoidy, které jsou známé pro své antioxidační vlastnosti. Podle některých studií mají také protirakovinné účinky.

 

V šípkách je ale také hořčík, který pomáhá člověku v boji se stresem. Šípky jsou tou nejlepší přírodní municí proti chřipce a nachlazení. Můžete je usušit na čaj nebo je zpracovat ještě čerstvé. Jak? Přečtěte si nejlepší recepty:

 

Šípkový sirup

1 kg zralých šípků

1,5 kg cukru

2 l vody

 

Zralé šípky rozdrťte, dejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Směs přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut, pak ji dvakrát přeceďte, nejprve přes sítko, pak ještě přes plátno. Šípkovou šťávu poté znovu přiveďte k varu a rozpusťte v ní cukr. Teplý sirup nalijte do sklenic, které pak dobře uzavřete.

 

 

Šípková marmeláda
1 kg čerstvých šípků (zbavených stopek, bubáků) a přepůlených

1 kg cukru

voda

 

Šípky zalijte vodou tak, aby byly zcela potopené. Směs přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Pak ji propasírujte přes síto. Směs znovu přiveďte k varu a přidávejte cukr, dokud hmota neztuhne. Hotovou marmeládu nalijte do předehřátých sklenic a uzavřete víčkem.

 

Šípková omáčka

2 dl vývaru

1 dl červeného vína

150g šípků

jíška

 sůl

cukr 

hřebíček

citronová šťáva

 

Šípky očistěte, rozpulte a zbavte jádřinců i s chloupky. Pak je vařte do změknutí a rozmixujte do podoby protlaku. Poté si připravte jíšku, zřeďte ji vývarem, vmíchejte šípkovou směs i červené víno, hřebíček a šťávu z jednoho citronu. Podle chuti dosolte, doslaďte a dokořeňte, směs přiveďte k varu. Po chvíli plamen stáhněte a omáčku už jen pomalu míchejte. Výborná je ke zvěřině, ale to díky filmu Slavnosti sněženek všichni dobře vědí.  

pet TN.cz

Diskuze

10.10. | 11:35 Michal
4
No, tak bylo by dobré zohlednit to, co píšou tady http://www.prostezdravi.cz/recept-na-sipkovy-sirup/ a to nejen u sirupu, ale i u marmelády. Rozdrcením šípků se nezbavíme chloupků co mají, takže každý by se měl rozmyslet, jestli nezvolí pracnější postup (aspoň že je u omáčky)