Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Obchodní sdělení

NIČÍTE SI NEHTY LAKOVÁNÍM?

Publikováno 16. 7. 2017
rady a tipy zázračné účinky

Houbám můžete sami lehce přidat vitaminy! NÁVOD, jak to udělat

Houbař
Zdroj: zpravy@nova.cz
Ilustrační foto

Zlepšuje imunitu a podporuje zdravý růst kostí - tyto zázračné vlastnosti má vitamin D obsažený v houbách. Podle expertů by měl být pro své funkce v organismu spíše považován za hormon a jak upozorňují, je možné jeho množství i navýšit.

Dlouhodobý výzkum Centra zdraví, výživy a potravin ukázal, že více jak 99 procent Čechů ve věku čtyři až devadesát let nemá dostatek vitaminu D. "Měl by být spíše považován za hormon, protože ovlivňuje obrovskou plejádu funkcí organizmu, od zdravých kostí až po výkonnou imunitu," upozorňuje Státní zdravotní ústav (SZÚ).

 

I když se jedná o vitamin, který si organismus dokáže vyrobit sám z cholesterolu v kůži díky UV záření, nelze na tento způsob po značnou část roku spoléhat. Pokrytí potřeby vitaminu D potravinami, hlavně od října do dubna,je velmi významné.

 

Kde najdete vitamin D

 

Mezi známější zdroje vitaminu D patří potraviny živočišného původu (tučné ryby, žloutek, maso, mléko, mléčné výrobky,...). V rostlinné řídši lze ale nalézt zástupce, např. houby, které mohou být také dobrým zdrojem - a to díky ergosterolu, který může být působením UV záření na vitamin D, přesněji na vitamin D2, přeměněn.

 

 

Obsah vitaminu D v houbách můžete zvýšit!

 

Experiment CZVP potvrdil, že obsah vitaminu D v houbách zvyšuje UV-B záření (ze slunce i z umělého zdroje). "Např. u koupeného žampiónu zahradního, nakrájeného na plátky, vystavenému slunečnímu UV záření po dobu 3,5 hodiny,došlo k navýšení obsahu vitaminu D2 z původního množství 83,9 μg na 100 g sušiny (= 5,89 μg/100 g čerstvé houby) na 1850 μg/100 g sušiny(= 130 μg/100 g čerstvé houby)," dodává SZÚ.

 

Byla-li jako zdroj UV záření použita UV lampa, ve vzorcích také docházelo k navýšení obsahu vitaminu D2. "Např. houby lesní drcené obsahovaly před osvícením UV lampou 52,2 μg vitaminu D2 na 100 g sušiny (=2,09 μg/100 g čerstvé houby), po použití lampy se obsah zvýšil na 1895 μg na 100 g sušiny (= 75,8 μg/100 g čerstvé houby).To ukazuje, jak se dá komerčně zvyšovat obsah vitaminu D v houbách.

 

 

Rady pro vás

 

Chcete-li mírně zvýšit obsah vitaminu D2 vnasbíraných divokých houbách (ale můžete to udělat třeba i skoupenými žampiony), při sušení je 2-3 hodiny vystavte sluníčku a pak dosušte v suchu a temnu. Chuť (ovlivněná mimo jiné přirozeným obsahem kys. glutamové) se moc neztratí a obsah vitaminu D se mírně zvýší. Vzimních měsících vám každý tento „přírodní mikrogram navíc“ bude užitečný. A nic to nestojí.
 

lud TN.cz