Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 3.8. 2017 15:46
nebezpečné bakterie

Hygienici varují: Melouny mohou způsobit i úplavici, na tohle pozor!

Nebezpečný meloun
Zdroj: TN.cz/ Thinkstockphotos.com
Ilustrační foto

Sezóna melounů je v plném proudu, je ale třeba mít se na pozoru. Jak upozorňují pražští hygienici, obzvlášť nakrájené nebo špatně skladované melouny mohou být živnou půdou pro bakterie - včetně Salmonelly, Listerie nebo E. coli.

"Melouny jsou stejně jako každé ovoce s dužinou, po mechanické úpravě jako je nakrájení či oloupání, velmi dobrou půdou pro množení mikroorganismů včetně patogenních," varuje mluvčí pražských hygieniků Dana Mertová.

 

Pokud jsou navíc porcované melouny skladovány ve vyšších teplotách, dochází u nich k velmi rychlému pomnožení mikroorganismů. "To může mít za následek vznik infekčního onemocnění – jedná se zejména o bakterie Salmonella, Listeria a Escherichia coli," dodává mluvčí.

 

 

K přenosu bakterií z povrchu může dojít například nožem nebo neumytýma rukama. Všechny druhy ovoce a zeleniny je proto třeba řádně omýt, obzvlášť ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením.

 

 

Pražská hygienická stanice v současné době neeviduje žádné zdravotní komplikace v souvislosti s požitím melounů, považuje ale za důležité varovat občany před možnými riziky. Onemocnění způsobené výše zmiňovanými bakteriemi provází obvykle zdravotní problémy jako jsou průjmy, křeče břicha, zvracení nebo horečka. Listerióza může připomínat chřipku.

 

"Z historie je známý přenos průjmových onemocnění úplavicí vyvolaných bakteriemi rodu Shigella, kdy se na přenosu podílely melouny. Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění,“ upozorňuje Pavla Svrčinová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví pražské hygienické stanice.

 

Úplavice může vést i k silné dehydrataci a v krajních případech i k protržení střevní stěny. U nás je ale tato forma onemocnění vzácná.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Vyhazujete v létě pecky od třešní? Až pochopíte, k čemu slouží, už to nikdy neuděláte!

NOVÝ OBJEV: K čemu slouží jádro u avokáda? Odteď už ho nevyhodíte!

lud TN.cz