Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 9. 7. 2018
sezóna u grilu

Grilování může být chutné a zároveň i zdravé! 6 tipů, jak na to

Hlídáte si stravování, vybíráte zdravé potraviny a letní grilování vám do toho nějak nepasuje? Nemusíte mít obavy. Stačí si trochu pohlídat suroviny a postup jejich přípravy. Protože když víte, jak na to, jídla připravená na grilu vám zdravý životní styl nenabourají!

Přinášíme vám 6 tipů pro zdravé grilování a k tomu další nápady a tipy na recepty.

 

1. Čistý rošt je základ

I když to ne každý rád uslyší, zásadní pro zdravé grilování je začínat s čistým grilem. Než škrtnete sirkou, pečlivě vydrbejte rošt drátěným kartáčem a odstraňte připečené kousky jídla. Ty by totiž hned začaly uhelnatět a ulpívat na všech dobrotách, které na mřížku položíte. Úplně nejlepší je udělat to hned po grilovačce, abyste měli vše čisté na další použití.

 

2. Zelenina boduje nejvíc

Je zdravá a na grilu se připravuje skutečně jednoduše. Oblíbená klasika jsou rajčata, papriky a cukety, ale tím zeleninové grilování zdaleka nekončí. Zkuste si letos upéct třeba lilky, avokádo, plátky dýně, kukuřičný klas nebo dokonce salát - malé kompaktní hlávky salátu Little Gem jsou na to nejlepší. Grilovaná zelenina je skvělá jen tak samotná, ale využijete ji i do salátů, burgerů nebo na přípravu dipů a pomazánek.

 

3. Maso vybírejte pečlivě

Do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří a na grilu se jim vyhýbejte také. Tuk, který se z nich vypéká a kape na rozžhavené uhlíky, totiž dělá největší neplechu. Raději dejte přednost kvalitnímu libovému masu, jako je krůtí, kuřecí nebo rybí. Pokud sáhnete po vepřovém, lepší bude tučnější části odkrojit.

 

 

4. Marinování urychluje pečení

Určitě se vyplatí maso naložit, protože v dobré marinádě je maso křehčí. Rychleji se propeče, a výrazně se tak zkrátí doba, kterou si potřebuje poležet na roštu. Připravte si marinády s nízkým obsahem tuku a ty, které neobsahují med nebo cukr. Ten se totiž moc rád připaluje, až uhelnatí. Raději vyrobte marinádu z citrusů, vína, octu nebo ovoce. Pak stačí přidat už jen hrst bylinek a minimum oleje. Pokud se nechcete vzdát oblíbené barbecue omáčky, úplně stačí natřít ji na maso až pár minut před dopečením.

 

5. Vezměte si kleště

Zapomeňte raději rovnou na napichování grilovaného jídla na vidličku a pořiďte si kleště, které tak jako tak patří k výbavě správného grilmistra. Pícháním do masa z něj totiž uvolníte šťávu. Maso se začne vysušovat, ale hlavně se kapající šťáva začne připékat a kouřit. Uchopením do kleští tomuto nechtěnému efektu zabráníte a zároveň můžete s jídlem na grilu bezpečně manipulovat.

 

6. Nejezte spálené

Opravdu nejsou na krásu! Spálené kousky jsou jen k vzteku, nezdravé a nedobré. Když se kus masa na jedné straně vyvede trochu dočerna, ještě není nic ztraceno. Odkrojte spálený růžek a zbytek můžete sníst. Pokud ale černá převládá, bude rozumnější, když to celé poputuje do koše.

 

 

Jak omezit kouř a zabránit připékání tuku

Při zdravém grilování je důležité udělat všechno pro to, aby gril kouřil co nejméně. Jak už jsme říkali, mají ho na svědomí tuk a marináda odkapávající na oheň. Kromě toho, že zvolíte netučné maso a budete opatrní s marinádou, vyplatí se vybrat i vhodný typ grilu. Plynové a elektrické grily jsou z tohoto pohledu vhodným řešením. Nebo ještě lépe - pořiďte si moderní gril, který šikovně odvádí odkapávající mastnotu do sběrné mističky, takže se vůbec nedostane k ohni.

 

Pokud se nechcete vzdát grilu na uhlí, kupujte si dostatečně kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku. A hlídejte si, abyste vždy grilovali na žhavém uhlí, nikoliv nad plameny.

 

Papilota a špíz - nejzdravější způsoby přípravy

Špízy jsou velmi variabilní, protože na ně můžete napíchnout, na co máte chuť. Zároveň to je také velmi zdravý způsob úpravy masa. Malé kousky se totiž rychleji propečou, a tudíž stráví na ohni minimum času. A rovnou si opečete i zeleninovou oblohu.

 

Velmi šetrná je příprava také v alobalovém balíčku nebo papilotě, kdy se maso i se zeleninou zabalí do pečicího papíru. Použijte dvojitou vrstvu papíru a připravené balíčky položte na gril trochu stranou od velkého žáru. Je to ideální postup pro grilování ryb, které mají křehké maso a mohou se na roštu drobit. Po upečení opatrně rozbalujte, protože obsah je velmi horký.

 

Tip navíc - jak vyzrát na sladké touhy

Grilované ovoce je hit letošního léta, který stojí za to vyzkoušet. Tento dezert z grilu je za pár minut hotový. Ať už se rozhodnete opékat meruňky, broskve, třešně nebo dokonce plátky melounu, vždycky platí, že opečením ovoce zjemní a nádherně zesládne. Když vás po dobrém jídle bude honit mlsná, můžete si bez výčitek dopřát právě tuto zdravou dobrotu.

TN.cz