Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 16.1. 2018 08:15
rady odbornice start každého dne

I sladké snídaně jsou zdravé. Zkuste levné a chutné recepty!

Sýrová pomazánka a špaldové lívanečky
Zdroj: Thinkstockphotos
Ilustrační foto

Snídaně je základem každého dne a měla by proto obsahovat všechny důležité živiny - tedy bílkoviny, sacharidy i tuky. Jak zařídit, aby byla strava hlavně po ránu pestrá a vyvážená, poradila odbornice na výživu Kateřina Šimková.

Tělo potřebuje ráno nabrat energii do nového dne a aby mohl člověk správně fungovat, měl by proto doplnit tekutiny, proteiny, sacharidy, minerály i tuky. Všechny tyto složky by mělo každé jídlo obsahovat - podle expertky Kateřiny Šimkové tak nejen dodáme tělu potřebné látky, ale předejdeme i brzkému kručení v žaludku.

 

Ideální je po ránu třeba chléb s pomazánkou a ovocem. Celozrnné pečivo by mělo obsahovat nejméně 80 procent celozrnné mouky. Ze všeho nejlepší je žitný chléb.

 

Co se uzenin týče, šunka bohatě stačí. Měla by mít minimálně 90 procent masa, ostatním salámům expertka doporučuje se vyhnout - obsahují hodně soli i tuku.

 

 

Podle Šimkové si můžete k snídani dát třeba sýrovou pomazánku se šunkou, špaldové lívanečky, tvaroh s ovocem nebo müsli směs. Každé jídlo doplňte ovocem nebo zeleninou - nezáleží, jestli je snídaně slaná nebo sladká.

 

Lahodné recepty najdete zde:

 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nejhorší snídaně všech dob: Těmto jídlům se vyhněte
PRŮVODCE PRAHOU: Kam na SNÍDANI s rodinou nebo na romantické rande?

lud TN.cz