Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 1. 10. 2015
Alergici pozor!

Kontrola hospod zase dopadla špatně! Tohle odhalila inspekce

Jídlo v restauraci
Zdroj: Thinkstockphotos

Máte alergie na některé potraviny? Pak určitě zbystřete, zvlášť pokud se občas zastavíte na jídlo v hospodě, cukrárně či restauraci. Inspektoři SZPI totiž zjistili, že provozovatelé značí alergeny chybně nebo je neznačí vůbec!

Každé páté kontrolované jídlo z českých hospod obsahuje alergeny, ačkoliv se o nich provozovatelé v jídelních listcích nezmiňují! Každý třetí provozovna navíc značí alergeny chybně. Odhalily to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

 

Inspekce probíhala v restauracích, pivnicích, rychlých občerstveních, cukrárnách, vinárnách a na čerpacích stanicích. V rámci akce inspektoři SZPI v červenci a srpnu 2015 uskutečnili 114. "Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u 42 kontrol, tedy u 37% kontrolovaných provozoven společného stravování," říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

 

V rámci kontrol bylo odebráno 55 pokrmů pro analýzu v laboratoři SZPI. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. "Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 11 vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu," upřesnil mluvčí.

 

Rozbor nejčastěji potvrdil přítomnost nedeklarovaného celeru (42% z nevyhovujících vzorků), hořčice (25%), vajec (17%), mléčné bílkoviny (17%) a arašídů (14%). Jednalo se mj. o následující případy:
-Lesní plody koláč - přítomnost mléčné bílkoviny v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg),
-Italský salát - přítomnost celeru a přítomnost hořčice v množství v množství vyšším než 1 350 mg/kg,
-Domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou - přítomnost vajec v množství 135 mg/kg,
-Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem - přítomnost vajec v množství vyšší než 135 mg/kg.

 

 

"Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace," upozorňuje Kopřiva.

 

V oblasti kontroly značení alergenů v provozovnách bylo nejčastějším prohřeškem neuvedení informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů (24% z kontrolovaných provozoven) a nezpřístupnění informací o alergenních látkách v provozovně a neposkytnutí informace personálem (10%).
 

vrl TN.cz
Reklama