Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 7. 7. 2018
recepty

Marinujeme maso na gril. Pět nejlepších receptů, dojde i na pivo!

Gril, maso, zelenina
Zdroj: isifa.com

Grilování masa se přes léto nevyhne snad nikdo z nás. Jak se s masem v kuchyni popasovat, aby se všichni strávníci olizovali? Přinášíme 5 tipů na marinády, kterými rozhodně nikoho neurazíte.

Pokud chceme, aby na naši pochoutku každý vzpomínal, není nic snazšího, než ji aspoň pár hodin předem naložit do té správné marinády. Není radno podceňovat ani kvalitu masa, ať už se jedná o kuřecí, hovězí nebo vepřové. Nejlepší je, sehnat si všechny suroviny čerstvé, maso získá hned lepší chuť! Budeme mít navíc jistotu toho, že sůl maso nevysuší a z grilu ho dostaneme na talíř krásně šťavnaté.

 

Každé maso potřebuje jinou péči, a to i co se týče délky marinování. Pokud se chceme pustit do marinování hovězího masa, je vhodné dopřát mu alespoň 24 hodin v ledničce. Vepřové maso stačí naložit v den grilování, potřebuje přibližně dvě až dvanáct hodin. Nejrychleji se marinuje drůbeží maso a ryby, těm stačí i hodina. Marinádu po vyndání masa nevyléváme, ale necháme si jí k potírání pokrmu během grilování.

 

 


Maso vyndáme z lednice před grilováním dříve, abychom předešli teplotnímu šoku masa. Maso musí mít pokojovou teplotu, pokud bychom dali studené maso na gril, stáhlo by póry a namísto toho, aby do sebe nasály chuť koření, nemilosrdně se uzavřou.


Pivní marináda

To bychom nebyli Češi, abychom to pivo někam nenalili. Tuhle marinádu můžeme použít na všechny druhy masa, nejlíp se ale hodí na krkovici.

Ingredience:
150 ml piva
3 lžíce kečupu
1 lžička hořčice
1 cibule
1 chilli paprička
¼ citronu
2 stroužky česneku
1 lžička cukru
Sůl
Pepř

Postup: Nejprve si oloupeme a najemno nakrájíme cibuli a česnek. Nadrobno nasekáme chilli papričku, v případě že nemáme rádi jídlo pikantní, můžeme vynechat. V opačném případě, pokud budeme chtít maso ostré, necháme v papričce i semínka. Všechny tyto ingredience smícháme spolu s pivem, kečupem a hořčicí. Na závěr přidáme citronovou šťávu a sůl s pepřem podle chuti.

 

Jogurtová marináda

Jogurtová marináda nám skvěle poslouží ke zjemnění masa. S ostatními ingrediencemi ale dodá masu ten správný šmrnc.

Ingredience:

250 g bílého jogurtu
1 lžíce kečupu
sojová omáčka
1 lžíce oleje
1 lžička červené papriky
čerstvá bazalka
sůl

Postup: V misce důkladně promícháme bílý jogurt, kečup, sojovou omáčku a olej. Poté přimícháme lžičku červené papriky a sůl podle chuti. Na závěr natrháme do marinády lístky čerstvé bazalky.

 

Pomerančová marináda

Tahle marináda se hodí nejvíc především k vepřovému masu. I když by se někdo mohl někdo při jejím názvu zděsit, spojení všech chutí vykouzlí nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Ingredience:
2 lžíce tekutého medu
6 lžic pomerančového džusu
8 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce červeného vinného octa
2 lžičky oregana
2 lžičky římského kmínu
1 lžička koriandru
pepř

Postup: Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Spolu s česnekem do misky přidáme med, vinný ocet a pomerančový džus. Všechny tyto ingredience promícháme a následně postupně přidáme zbytek přísad. V případě koriandru můžeme přidat jak čerstvý, tak mletý.

 

Marináda na kuřecí maso

Tahle marináda dává průchod naší fantazii. Nevadí totiž, pokud některou z přísad, která nám z výčtu ingrediencí nesedne úplně vynecháme, nebo ji naopak nahradíme jinou.

Ingredience:

1 lžíce medu
4 lžíce kečupu
Sójová omáčka
2 lžíce oleje
3 stroužky česneku
Cibule
Oregano
Bazalka
Skořice
Sůl
 

Postup: V tomto případě je postup naprosto jednoduchý. Smícháme dohromady všechny ingredience, případně nějaké vynecháme. Bylinky je lepší použít čerstvé, ani tady ale nevadí, pokud je nahradíme sušenou variantou.

 

Koprová marináda

Nesmíme zapomenout ani na grilované ryby. Ač není kopr u většiny lidí příliš oblíbený, v tomto případě vás mile překvapí.

Ingredience:
4 lžíce oleje
1 citron
čerstvý kopr
bílý pepř
sůl

Postup: Do misky vymačkáme šťávu z většího citronu a nalijeme olej. Na drobno si nasekáme kopr a přidáme do misky. Podle chuti přidáme bílý pepř a sůl.

Dobrou chuť!

sik TN.cz
Reklama