Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Obchodní sdělení

NIČÍTE SI NEHTY LAKOVÁNÍM?

Aktualizováno 27.8. 2017 21:27
Mlékárenská krize

Máslo stále zdražuje. Poradíme, jak si doma vyrobit vlastní!

Zdroj: TV Nova

O tom, že je v Evropě nedostatek másla a na konci roku možná nebude vůbec k dostání, jsme vás už informovali. Může za to mimo jiné i výrazně vyšší zájem o mléčné výrobky ve světě.

Lidé proto hledají stále nové způsoby, jak si jej obstarat. Třeba vyrobit si ho doma nezabere ani půl hodiny. Náš štáb to dnes vyzkoušel.

 

Za nedostatek másla může třeba výrazný zájem o mléčné výrobky v Číně. Do budoucna by máslo nemuselo být vůbec k dostání, je možné ho ale získat i jinak, dá se udělat doma.

 

K výrobě domácího másla stačí jediná základní surovina - smetana. Ta musí mít alespoň třicetiprocentní podíl tuku a potřebujete dvě balení. Pak už jen stačí ji nalít do nádoby a mixovat tak dlouho, dokud se neobjeví hrudky másla. Syrovátku je třeba zcedit. Máslo pak na prkýnku pod tekoucí studenou vodou hnětat, dokud se nespojí v hmotu.

Máslo je dobré dát znovu do mixéru a celý postup několikrát zopakovat, aby se z něj dostala úplně všechna syrovátka. Stačí dosolit a do půlhodiny je hotovo.

 

Ze dvou smetan uděláte asi polovinu běžné čtvrtkilogramové kostky másla. Nezabere to víc, než půl hodiny, a vyjde vás na 50 až 60 korun.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Každé ráno vás vytáčí neroztíratelné máslo? Tenhle trik si zamilujete!
Připravte si domácí kokosové máslo RECEPT

pez, Jakub Pacner TN.cz