Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 26. 6. 2017
místní speciálity

Ochutnejte chorvatské delikatesy! Salám z žaludku i speciální chipsy

Zdroj: Snídaně s Novou

Na dovolenou si jezdíme nejenom odpočinout, ale také nasát místní kulturu. A k té jednoznačně patří také tradiční kuchyně. Ta chorvatská v sobě snoubí to nejlepší z celého Středomoří i střední Evropy.

Chorvatská kuchyně je historicky ovlivněna třemi směry - tureckým, italským a rakousko-uherským. Jelikož je země na pobřeží, základem místní kuchyně jsou ryby a mořské plody. I ve vnitrozemí ale najdete typická jídla, které nemají s rybolovem nic společného.

 

Typická chorvatská uzenina je kulen, která je mezi místními považována za delikatesu. "Dělá se z nejkvalitnějšího vepřového masa, dává se do vepřového žaludku a suší se a udí celkem sedm měsíců. Lidé, kteří to vyrábějí, jsou na to náležitě hrdí a dokonce mezi sebou pořádají soutěže," vysvětlil majitel chorvatské restaurace Dražen Horvat.

 

Pokud jedete na Istrii, právě teď tam mají sezónu lanýžů. Určitě proto ochutnejte některou z tamních specialit - třeba istrijské fuži, což jsou domácí těstoviny s lanýži, omáčkou a parmezánem.

 

Typicky chorvatským jídlem je například pašticada. "Vaří se ze zadního hovězího, k tomu se podává omáčka ze zeleniny a červeného vína, která se zahušťuje švestkami. Jako příloha je nejčastěji polenta," popsal kuchař Karel Matyáš.

 

 

V Chorvatsku ale mají také vlastní fastfoodové jídlo. "U moře můžete ve stáncích narazit na fritované girice. Což jsou malé ančovičky, které jsou jako chipsy. Pozůstatkem z Turecka je zase čevabčiči," doporučil Horvat.

 

Co se týče nápojů, vede v Chorvatsku víno a pálenky. "Velmi zajímavá je třeba travarica, což je pálenka z bylin z mořského pásma. Další typickou pálenkou je grappa," řekl Horvat.

mom TN.cz

Diskuze

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.