Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 25. 8. 2018
horší než palmový olej

Kokosový olej je čistý jed, varuje lékařka. Způsobuje vážné nemoci

Kokosový olej
Zdroj: Thinkstockphotos

Harvardská profesorka Karin Michelsová šokovala svět svým vyjádřením, že kokosový olej je čistý jed. Podle jejích slov je to jedna z nejhorších potravin, kterou můžeme jíst - dokonce horší než sádlo. Ve své přednášce pod názvem "Kokosový olej a jiné výživové chyby" vyvrací všeobecné přesvědčení, že je kokosový olej superpotravina.

Michelsová není první odborník, který se postavil proti kokosovému oleji jakožto zázračnému jídlu. "Kokosový tuk obsahuje nejvíc nasycených mastných kyselin ze všech tuků - ne jen rostlinných, ale i z tuků živočišného původu. Kolem 90 %. Zatímco sádlo 45-61 %," tvrdí profesorka Jana Dostálová, expertka na potravinářskou chemii a analýzu potravin. Pro srovnání palmový olej, který je v současnosti velmi kritizován, jich obsahuje 44-56 %.


Podle Dostálové u nás koluje mýtus, že některé národy konzumují velké množství kokosového tuku, a přesto nemají zvýšení výskyt srdečních onemocnění. Je to však proto, že jejich strava je odlišná od té naší. Kokosový olej pro ně představuje hlavní zdroj nasycených mastných kyselin. "Jinak konzumují hlavně ovoce a ryby. Maso jedí jen výjimečně," dodává Dostálová.


Podle studie uznávaného českého odborníka na chemii a analýzu potravin Jana Velíška je z výživového hlediska pro naše tělo nejlepší řepkový a olivových olej, z živočišných pak rybí tuk. Nejhorší složení má kokosový a palmojádrový tuk.


Ani pro kardiology to není žádná novinka. Dobře vědí, že kokosový olej je sice chutný, ale naše tepny se s ním příliš nekamarádí.

 

Americká asociace pro nemoci srdce a cév v roce 2017 vyzvala spotřebitele, aby omezili užívání kokosového oleje. Podle studie, kterou asociace provedla, všechny nasycené tuky - bez ohledu na zdroj - poškozují zdraví srdce.

 


Podle vyjádření předsedy České společnosti pro aterosklerózu profesora Michala Vrablíka a Věry Boháčové, odbornice na výživu a nutriční péči, patří kokosový olej mezi nejméně výhodné tuky pro lidský organismus.

 

Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin způsobuje onemocnění srdce a cév, které jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. "S ohledem na obsah nasycených mastných kyselin je na tom kokosový tuk hůře než tuky živočišné," potvrzují Vrablík s Boháčovou.
 

sei TN.cz