Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 24.9. 2017 21:45
pozor na podvodníky

Sezóna burčáku vrcholí, prodává se ale kvalitní? VÝSLEDKY TESTU

Zdroj: TV Nova

Sezóna burčáku je v plném proudu. Prodává se téměř na každém rohu, jenže otázka zní, zda je opravdu kvalitní. Štáb TV Nova proto vyrazil do pražských ulic, aby to zjistil. A výsledky nebyly zrovna nejlepší. Testem neprošla polovina vzorků. Většina navštívených prodejců navíc u burčáku neuvádí údaje, které jsou podle zákona povinné.

Koupit v Praze burčák není žádný problém. Během jedné hodiny se ho reportérům podařilo koupit v šesti vinárnách. Ovšem u pěti z nich narazili na zásadní prohřešek. U burčáku chyběly povinné údaje.

 

Prodejce musí u burčáku uvést vždy název (tedy burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt), obsah alkoholu, místo původu hroznů, název vinaře nebo stáčírny, číslo šarže a údaje o alergenech.

 

Všechny vzorky reportérů ohodnotil sommelier. V pořádku byla jen polovina - překvapivě těch levnějších. Druhá polovina z šesti vzorků testem neprošla.

 

 

Jak ukazují i výsledky testu, cena není při nákupu vždy dobrým rádcem. I za tu nejvyšší, v případě reportérů 100 korun za litr, můžete koupit něco, co burčák připomíná jen vzdáleně.

 

Pravý burčák se bez laboratorních testů pozná jen těžce. Řídit bychom se měli především našimi smysly a vjemy. "Hlavně bych se zeptal, zda-li mi dá ten prodejce ochutnat, protože senzorika je v těchto případech jedna z nejdůležitějších," doporučuje Tomáš Brůha.

 

Burčák by měl mít světle žlutou mírně zakalenou barvu a cítit by měl být především po hroznech. Vůně by se měla přenášet i do sladké chuti. Pravý burčák nebo také částečně zkvašený hroznový mošt vydrží jen několik hodin. Měl by obsahovat jen cukr z hroznů.

Jaroslav Brousil/ Jana Fajfrová/ lud TN.cz

Diskuze

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.