Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 4.1. 2016 18:26
nebezpečné potraviny

Šokující studie: Cukr v těchto jídlech zabíjí. Způsobuje rakovinu!

Cukr v jídle
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com
Ilustrační foto

Konzumace cukru našemu zdraví neprospívá, to se ví už dávno. Teď ale přišli vědci se šokujícím zjištěním. Cukr v některých běžných potravinách podle nich způsobuje rakovinu.

Znovu se potvrdilo, že moderní strava je jedním z nejrizikovějších faktorů pro vznik rakoviny. Vědcům se podařilo zjistit, že slazené nápoje a sladká jídla, jako je například kečup, cereální tyčinky nebo sušenky, podporují vznik rakoviny prsou a plic.

 

Podle výzkumu má ve dvou třetinách případů vliv na vznik rakoviny špatný životní styl, kouření, nezdravá strava a nedostatek pohybu. Jednou z příčin je ale také cukr. Ne všechny cukry jsou ale pro tělo škodlivé, i když do některých byste to možná neřekli.

 

Problematická je fruktóza, která ovlivňuje metabolické procesy a zrychluje metastázi buněk a jejich růst. "A jsou to právě metastáze, ne primární nádory, které způsobují smrt většiny pacientů s rakovinou," uvedl jeden z autorů studie Lorenzo Cohen pro americkou televizi NBC News.

 

 

Fruktóza je přítomná mimo jiné i v kukuřičném sirupu, který je hojně používán v potravinářském průmyslu. Problémy působí také sukralóza, nízkoenergetické umělé sladidlo, které je obsaženo v těch nejběžnějších potravinách - cukrovinkách, tyčinkách a nealkoholických nápojích.

 

"Jde o první studii, která zkoumá přímý vztah mezi konzumací cukru a vznikem rakoviny prsu. V porovnání s potravinami s kontrolovaným množstvím škrobu, jídlo s vyšším obsahem sukralózy urychluje růst tumorů a metastáz," řekl spoluautor studie doktor Peiying Yang. Podle něj všechny cukry napomáhají nádorům růst, fruktóza ale proces podstatně zrychluje.

mom TN.cz