Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 14. 3. 2018
Pozor na sůl

Sůl zabíjí! Spočítejte si, kolikrát překračujete doporučenou dávku

Sůl - zdravá nebo škodlivá?
Zdroj: TN.cz

Češi patří dlouhodobě mezi největší konzumenty soli. Doporučenou denní dávku překračujeme dvakrát až třikrát, což je víc, než považuje Světová zdravotnická organizace za přijatelné. Vysoká konzumace soli má za následek zdravotní obtíže, především růst krevního tlaku a s tím spojené vyšší riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Do boje proti vysoké spotřebě soli se zapojuje celý svět v rámci kampaně World Salt Awareness Week.

Tento týden probíhá již jedenáctý ročník celosvětové osvětové akce World Salt Awareness Week. Cílem kampaně je na doporučení Světové zdravotnické organizace snížit do roku 2025 konzumaci soli přibližně o 30 %. Dlouhodobým záměrem je snížení na doporučovaných 5 gramů na den.

 

Letošní kampaň doporučuje 5 způsobů, jak docílit snížení konzumace soli na 5 gramů, a sice vzdělávat obyvatelstvo, mít informace a data, zapojit výrobce, označovat potraviny, vzdělávat kuchaře. Co to znamená pro nás konzumenty? Měli bychom především číst etikety, nedosolovat, nejíst příliš často hotové pokrmy a jídla v rychlých občerstveních.

 

Tabulka - sůl v potravinách
Zdroj: TN.cz

 

Mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik soli denně v běžném jídle zkonzumujeme. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR je to průměrně přibližně 15 gramů soli denně, což jsou přibližně tři kávové lžičky. Nejvíce soli v našich jídelníčcích pochází z pečiva, uzenin a sýrů, když opomeneme slané pochutiny. Pro lepší představu - 4 rohlíky a 10 deka šunky obsahuje přibližně 3 gramy soli.

 

 

 

Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pochází až 31 % zkonzumované soli z pečiva. Nejslanější jsou rohlíky sypané solí, plněné sýrem nebo pizza směsí. 15 % soli konzumujeme prostřednictvím uzenin. Nejslanější jsou párky či trvanlivé salámy. Zdrojem soli jsou také mléčné výrobky a sýry (až 9 %). Nejvíce soli obsahují niva, balkánský sýr či tavené sýry.

 

SZÚ přináší doporučení, jak přirozeně snížit její obsah v jídle:

- nedosolovat slánkou na talíři
- redukovat sůl přidávanou do jídla postupně (snížení o 20 % chuťově nepoznáme)
- nahrazovat část soli bylinkami
- zvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce
- nekupovat hotová jídla a vařit doma
- vařit z čerstvých surovin
- nekonzumovat konzervované potraviny
- číst informace na obalech (Pozor! Údaj o sodíku na etiketách vynásobte 2,5 krát)

 

Zkuste si orientačně spočítat množství soli, které zkonzumujete jen při snídani nebo večerním mlsání.

Průměrné množství soli v potravinách
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

 

 

sih TN.cz