Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 6. 8. 2017
Nanuky, které netají

Štve vás zmrzlina, která se roztéká? Japonci našli řešení!

Nanuk
Zdroj: Profimedia
Ilustrační snímek

Asi každého pořádně vytočí, když se mu zmrzlina dvě minuty po nákupu začne roztékat. Tento odvěký problém má ovšem řešení - přišli s ním japonští vědci, když se pokoušeli pomoct zemědělcům po havárii ve Fukušimě.

Objev, který by mohl úplně změnit trh se zmrazenými pochoutkami, je v podstatě dílem náhody. Na začátku totiž byla snaha podpořit zemědělce v prefektuře Miyagi, kteří byli zasaženi zemětřesením, tsunami a jadernou havárií ve Fukušimě.


Protože katastrofu nejvíc odskákali farmáři pěstující jahody, vědci požádali místního cukráře, aby upekl nový druh pečiva, ve kterém použije tekutý polyfenol získaný z jahod.


Jenže cukrář si začal stěžovat, že jakmile do vyšlehaného krému přidá polyfenol, hmota okamžitě ztuhne, píše portál iflscience.com. Jeho stížnosti se dostaly až k emeritnímu profesorovi Tomihisu Otovi z kanazawské univerzity.



Vědci totiž docvaklo, že polyfenol by mohl úplně změnit vlastnosti potravin, které mají tendenci se roztékat - třeba právě zmrzliny. "Tekutý polyfenol způsobí, že voda a olej drží lépe u sebe. Takže nanuk, který bude látku obsahovat, nejen déle udrží původní tvar, ale bude se i těžko roztékat," řekl Ota deníku Asahi Shimbun.

 

Netající nanuky se zatím prodávají v okolí japonského města Kanazawa a prý v pohodě odolají zdejším letním teplotám, které se pohybují kolem 28 stupňů Celsia. A výrobce se chlubí, že zmrzlina prý delší dobu odolá i zapnutému fénu.

pez TN.cz

Diskuze

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.