Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 13. 1. 2016
video testujeme

TEST SALÁMŮ VYSOČINA: Jsou teď kvalitnější, než v 90. letech?

Zdroj: TN.cz

Oblíbený salám Vysočina se začal vyrábět v 60. letech minulého století v menší obci na Vysočině. Po revoluci se na trhu vyrojilo velké množství salámů pod tímto názvem, jejich kvalita však byla všelijaká. My jsme se rozhodli zjistit, jak se od té doby Vysočina změnila a současné salámy jsme naservírovali k otestování kulináři Petru Stupkovi.

Vysočina je vlastně takovou vyuzenou verzí maďarského uheráku. Kulináře proto v první řadě zajímalo, jak jednotlivé salámy voní. Kromě vůně, ale v prvním kole testování také zkoumal texturu a barvu naservírovaných salámů. Následně Stupka Vysočiny dlouze ochutnával, ke vzorkům se i opakovaně vracel a přesouváním talířků postupně utvářel konečné pořadí.

 

Třináct vzorků, zakoupených v českých supermarketech, dalo našemu kulináři opravdu zabrat. "Tolik salámu jsem už dlouho nesnědl," svěřil se nám Stupka během testování. Ale teď už k hodnocení. Poslední tři vzorky by Petr Stupka prý ani nenazval Vysočinou. Červený a tuhý vzorek č. 7 (Vysočina Made z Globusu) nakonec skončil na posledním místě, předposlední místo bere podobně tuhá Vysočina FIT značky Kmotr a třetí od konce se umístila Vysočina značky Krásno, která je konzistencí poněkud řidší.

 

 

Zbylých deset salámů v testu obstálo. "Je věcí individuální chuti, jestli vám vyhovuje víc pepřený nebo tučnější salám," vysvětluje Stupka. Desáté místo bere tučnější Vysočina Natur od výrobce Krahulík, podobně je na tom i devátá Vysočina značky Bivoj. "Toho tuku je tam opravdu víc, než by mělo," hodnotí kulinář.

 

Test - Pořadí testovaných salámů Vysočina

 

Vzorky č. 4 (Vysočina Schneider) a č. 2 (Vysočina Pikok) jsou dobré, ale nesplňují Stupkovu představu o tom, jak by měla správná Vysočina chutnat, a tak končí uprostřed našeho výsledkového žebříčku. Na 6. místě se umístil vzorek číslo 12, tedy Vysočina značky Prantl, která již představy o dobré Vysočině splňuje. Stejně na tom je i Vysočina značky Řezníkův talíř (5. místo) a Vysočina Albert (4. místo).

 

 

Na bronzovou pozici dosáhla Vysočina Clever. "Kdyby výrobce nepřidal do tohoto salámu tolik pepře, tak by podle mého názoru mohla být klidně první," chválí salám Stupka. Druhá se jen těsně umístila Vysočina Tesco a vítězství v našem testu si vysloužila Vysočina značky Vocílka, která byla schovaná pod testovacím číslem pět. "Ta pětka mi víc voní, jinak jsou oba nejlepší salámy jemné a silné chuti, prostě splňují opravdu všechny předpoklady," vysvětluje konečný verdikt známý jihočeský kulinář.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Láska prochází žaludkem: Kondom ve stylu salámové pizzy. Dáte si?

PŘI PLACENÍ SE ZHROUTILA. Objednala si 6 cheesburgerů. Neuvěříte, jak ji za to obsluha zneuctila

TN.cz Auto
TN.cz

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

13.1. | 08:58 lela321
14
to je snad vtip, ne? dneska jsou potraviny katastrofální úrovně, kvalitnější ...
13.1. | 09:38 kozakova1
-4
Vážený autore, co Vás vedlo k tomu, že máte v nadpisu článku před ...
14.1. | 12:31 jaroslav fojtík
-1
das ist troll !!
14.1. | 03:03 cipisek671
1
13.1. | 20:16 Vlasta Pražák Tady se podívej ty pražskej Pepíku kdo je dodavatelem privátních značek pro Lidl a pak něco kecej ty polská Vysočino. http://marketingsales.tyden.cz/rubriky/obchod/podivejte-se-kdo-dodava-potraviny-pro-obchody-lidl_274715.html
13.1. | 20:16 Standa Červinka
1
Aniž bych chtěl dělat reklamu,já kupuji Vysočinu od Klepiše z Uhlířských Janovic..................Je to šiška a nechávám si ji vyschnout a nechá se to opravdu jíst
13.1. | 20:16 Vlasta Pražák
0
Škoda že nebyl zařazen salám od Dolejších z Davle.To je hodně jiný level,kdo má možnost v okolí Davle,Pha-4,taky Radotín,Zbraslav-doporučuju a neuvěříte.Z Alberta je to dost hnus.Pikok=polská Vysočina z Lidla je hnus totální.
13.1. | 18:04 overal
10
V 90 tých letech platily socialistické normy a masné výrobky proto musely být z masa a ne z nějakých separátů, sóji a hromady chemie jak je to dnes běžné! Nedávno jsem se díval na konzervu nazvanou vepřové maso a malými písmenky napsáno obsah masa 45%, to je neskutečná drzost!!
13.1. | 12:32 josefvyskoc
-3
lide bděte ! ...uzeniny vas zabijou rychleji nez kulka ! ...masokombinaty se snazi nas nenapadne vyvrazdit ! ... je to novodoba genocida, nejvetsi od II. WW !
13.1. | 11:59 aanajka
2
Naopak,made má jednu z nejchutnějších vysočin u nás.Není měká jako srágora.A testovat něco podle chuti někoho, a určovat z toho kvalitu, je opravdu postavené na hlavu.Zase je to o tom kdo dá víc do kapsičky. Hezký den ))))
13.1. | 11:53 cipisek671
-2
13.1. | 11:27 amperek50 No jistě, začly tu mizet příspěvky. Holt TV H@vna.
13.1. | 11:27 amperek50
-3
JE VIDĚT ŽE STRÁNKY OVLÁDL CENZOR HOLD SE POZNÁ NOVA HNOJIŠTĚ
13.1. | 10:55 cipisek671
1
Tady mizejí příspěvky jak tak koukám, takže znova. Ty kulinářské testy by měl dělat někdo nadmíru povolaný, například Roman Vaněk a testy by tudíž dopadly naprosto jinak. Jistě by nevyhrála vysočina Vocílka z Billy. Tohle mi připadá, že to je od Billy podplacený. Když už Vysočinu tak Pikok z Lidlu