Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 25.6. 2015 20:01
chutné léto

TEST ŠPEKÁČKŮ: Které jsou skvělé a které jen zabalená paštika?

Test - špekáčky - 13
Zdroj: TN.cz

Léto je tu a to znamená, že přišel čas tradičního opékání špekáčků. Výrobku, který prošel v posledních letech dosti divokým vývojem.

Od doby, kdy nám výrobci jako špekáček nabízeli kdovíco, je snad už definitivně pryč, ale i tak jsou mezi uzeninami (často s velmi podobnou cenou) velké rozdíly. Poradíme, na kterých buřtech si pochutnáte a kterým byste se měli raději vyhnout.

 

Podívejte se na hodnocení špekáčků:

 

A kdo oblíbenou českou pochoutku hodnotil? Oslovili jsme odborníky na slovo vzaté, profesionální gastrokonzultanty z albertovské restaurace Potrefená husa, kteří vuřty naslepo otestovali tak, aby vzorky zůstaly anonymní a hodnocení nestranilo žádnému výrobci.

 

 

Testované špekáčky jsme podrobili hned několika senzorickým testům. Hodnotila se vůně buřtů, jejich vzhled a samozřejmě chuť. A to nejen za tepla, ale i za studena. Co se týče vzhledu, rozkrojený špekáček by měl mít kostky špeku v sobě pevně ohraničené a tužší. Kořeněný by být správný špekáček jen solí, pepřem a trochou muškátového květu, nic víc.

 

Podívejte se, jak dopadl test zastudena:

 

Ačkoli výrobky si byly za studena vzhledově i chuťově hodně podobné, na opravdové lámání chleba (nebo spíše uzeniny) došlo až po jejich opečení. Právě tepelná úprava totiž mezi uzeninami odhalila doslova propastné rozdíly. Zatímco některé chutnaly jako ohřátá paštika ve střívku, v jiných mohl člověk odlišit chuť skutečného masa a poctivého špeku.

 

Podívejte se, jak dopadl test po opečení:
 

 

1. K Classic – špekáčky
Cena: 68,90 Kč
Homotnost: 640 g
Cena za 100g: 10,77 Kč
Výrobce: PRANTL Masný průmysl s.r.o., Žirovnice
Složení: Hovězí maso 38,5 %, vepřové maso 17,5 %, vepřové sádlo, pitná voda, bramborový škrob, dusitanová solící směs, kořenicí přípravek, tuk max. 45 %

 

Test - špekáčky - Classic
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Vypadá dobře, hezky zauzený, dobře voní. Je provázkovaný, vypadá sympaticky. Špek je nakrájený, ne namletý, možná je špek trochu nesourodých velikostí. Chuťově za studena je to dobrý průměr. Za tepla je to vuřt, který si pamatuji z dětství, velmi dobrý.

 

2. Karlova koruna – špekáčky
Cena: 69,90 Kč
Homotnost: 640 g
Cena za 100g: 10,92 Kč
Výrobce: Masokombinát Plzeň s.r.o., Plzeň, ČR
Složení: Hovězí maso 39 %, vepřová slanina, pitná voda, vepřové maso 18 %, bramborový škrob, jedlá sůl s jodem, směs koření, stabilizátory (difosforečnany, trifosforečnany), česnek, antioxidant (kyselina L-askorbová), konzervant (dusitan sodný), tuk max. 45%

 

Test - špekáčky - Karlova Koruna
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Vzhledově hezký, provázkovaný, malý buřtík. Maso je trochu horší, je vidět chrupavka, která by tam neměla být. Malý podíl špeku, špatné krájení, chrupavky. Za studena chutná jako paštika ve střívku. Opečený je dost slaný a má tuhou slupku, ale není to tak zlé.

 

3. – 4. Vocílka - špekáčky
Cena: 39,90 Kč
Hmotnost: 400 g
Cena za 100g: 10 Kč
Výrobce: Vocílka, ČR
Složení: Vepřové maso 40 %, vepřové sádlo 25 %, hovězí maso 10 %, pitná voda, vepřové kůže 5 %, bramborový škrob, jedlá sůl, stabilizátory, rýžová vláknina, směs koření, extrakty koření, dextróza, antioxidant E300, zvýrazňovač chuti a vůně E621

 

Test - špekáčky - Vocílka
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Šňůrkovaný, na pohled sympatický. Struktura vypadá dobře, ale kousek chrupavky se také najde. Na špekáček hodně jemný. Za studena hodně mdlý. Opečený lepší průměr, jemný, dobré maso. Slupka je trochu tužší, ale nechutná špatně.

 

3. – 4. Prantl – špekáčky
Cena: 129 Kč
Homotnost: 1280 g
Cena za 100g: 10 Kč
Výrobce: PRANTL Masný průmysl s.r.o., Žirovnice
Složení: hovězí maso 38,5 %, vepřové maso 17,5 %, vepřové sádlo, pitná voda, škrob, dusitanová solicí směs, kořenící přípravek, česnek, stabilizátory: difosforečnou, trifosforečnany, antioxidant: kyselina askorbová, jedlé vepřové střevo, tuk max. 45 %.

 

Test - špekáčky - Prantl
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Pěkná barva, vyuzený, struktura není úplně špatná. Při testu za studena jsme narazili na chrupavku, kůže je tužší. Po opečený hodně jemný, špek se nevypeče, chuťově nic moc.

 

5. – 6. Pikok – tradiční špekáčky
Cena: 64,90 Kč
Homotnost: 600 g
Cena za 100g: 10,81 Kč
Výrobce: Steinhauser s.r.o., Tišnov
Složení: Vepřové maso 54 %, vepřové sádlo, pitná voda, hovězí maso 26 %, dusitanová solicí směs, koření, sušená zelenina, tuk max 45 %

 

Test - špekáčky - Pikok
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Je to takové rozpité, struktura masa je ale lepší. Za studena není chuťově špatný, jemný, ne tak slaný. Chutná líp než vypadá. Po opečení se trochu svraštil, chybí tam jemný špek, chuť není moc dobrá.

 

5. – 6. MÚÚÚ – farmářské špekáčky
Cena: 94,90 Kč
Homotnost: 600 g
Cena za 100g: 15,81 Kč
Výrobce: Maso uzeniny Písek, a.s.
Složení: vepřové maso 41 %, hovězí maso 13 %, vepřové syrové sádlo 33 %, voda, jedlá sůl s jodem, směs koření, extrakty koření, stabilizátor: trifosforečnany, antioxidant: crythorban sodný, cukernaté látky, konzervant: E250, barvivo: paprikový extrakt, kouřové aroma, tuk max 45 %

 

Test - špekáčky - MÚÚÚ Maso uzeniny Písek
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Hodně velký, struktura zajímavá, špek tam je, bez chrupavek. Moc nevoní. Má hodně umělou slupku, chuťově za studena to není úplně zlé. Špek se vypekl, ale jinak je to hodně nevýrazný, nenadchne ani neurazí.

 

7. Váhala – špekáčky extra
Cena: 74,90 Kč
Homotnost: 680 g
Cena za 100g: 11 Kč
Výrobce: Váhala a spol. s.r.o., Hustopeče nad Bečvou
Složení: Vepřové a hovězí maso min 70 %, syrové sádlo, voda, vepřové kůže, bramborový škrob, bílkovina živočišného původu, jedlá sůl, stabilizátor E250, E451, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, dextróza, aroma, antioxidant E315, koření, extrakty koření, česnek, zahušťovadlo E415, tuk max. 30 %

 

Test - špekáčky - Váhala
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Není skoro uzený, špek má ostré hrany, je hodně světlý. Skoro bez vůně, paštika ve střívku. Za studena nevýrazný. Opečený je hodně svraštělý, strukturou připomíná sekanou, hodně slaný.

 

8. – 9. Clever – špekáčky
Cena: 63,90 Kč
Homotnost: 640 g
Cena za 100g: 10 Kč
Výrobce: Kostelecké uzeniny a.s., Kostelec
Složení: Vepřové maso 40%, vepřové sádlo 25%, hovězí maso 10%, pitná voda, vepřové kůže 5%, bramborový škrob, jedlá sůl, stabilizátory, potravinářská vláknina, směs koření, extrakty koření, dextróza, antioxidant E300, zvýrazňovač chuti a vůně E621

 

Test - špekáčky - Clever
Zdroj: TN.cz


Hodnocení: Sponkovaný, trochu světlejší, špek je krájený. Chuťově není špatný, dobře slaný, možná příliš jemný. Pořádně se vypekl, ztratil hodně na váze. Chuť ale dobrá není. Jak maso, tak slupka. Nemá konzistenci špekáčku.

 

8. – 9. Kostelecké uzeniny – špekáčky
Cena: 44,90 Kč
Homotnost: 400 g
Cena za 100g: 11,23 Kč
Výrobce: Kostelecké uzeniny a.s., Kostelec
Složení: Vepřové maso 40%, vepřové sádlo, pitná voda, hovězí maso 10%, vepřové kůže, bramborový škrob, jedlá sůl, stabilizátory E450, E451, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, antioxidant E300, rýžová vláknina, směs koření a extraktů koření, tuk max. 40%

 

Test - špekáčky - Kostelecké uzeniny
Zdroj: TN.cz


Hodnocení: Opět provázkový, trochu bledší. Na pohled je tam méně špeku. Za studena není špatný, na skus je tam cítit maso. Hezky vypečený, je tam cítit nějaké umělé látky, hodně slaný.

 

10. Globus – špekáčky
Cena: 37,60 Kč
Homotnost: 380 g
Cena za 100g: 10 Kč
Výrobce: Steinhauser s.r.o., Tišnov
Složení: Vepřové maso 43%, vepřové sádlo 30 %, hovězí maso 17%, pitná voda, přírodní střívko, solící směs, směs koření, dextroza, glukózový sirup, antioxidant E300, stabilizátor E450, extrakty koření, tuk max 45 %

 

Test - špekáčky - Globus
Zdroj: TN.cz

 

Hodnocení: Byl sice sponkovaný a hodně pomačkaný z balení, ale struktura je velmi pěkná. Paprika, která je ve složení by tam správně být neměla. Je pěkně mastný, špek je tam cítit. Vadí nám tuhá slupka. Opečený vypadá dobře, je trochu do červena, ale chuťově mdlý.

 

ČTĚTE TAKÉ:

12 receptů na přípravu vajíček. A snídaně už nebude nikdy nuda!

Jaké jídlo škodí vašim mazlíčkům? Tady jsou 3 jedy

Miluju uzeniny! Dá se s nimi zhubnout?
Uzeniny zvyšují riziko rakoviny
Špekáčky ano! Buřty NE!
Jsi vegetariánka? Pozor, abys své tělo nešidila

TN.cz
Obchodní sdělení

Poradna čtenářům

Reklama