Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 5. 1. 2016
video testujeme

TEST ZRAJÍCÍCH SÝRŮ: Stokrát stejný název, stokrát jiná chuť!

Zdroj: TN.cz

V dalším díle našeho testovacího speciálu jsme se rozhodli otestovat zrající sýry s bílou plísní na povrchu nazývané camembert, anebo u nás také hermelín. Přáli bychom vám vidět, jak se tvářil kulinář Petr Stupka, když jsme před něj postavili rovnou 29 vzorků těchto často voňavých sýrů.

Pro tentokrát náš test neurčuje pořadí hodnocených sýrů. Jsou totiž často neporovnatelné. Jejich chutě a vlastnosti jsou někdy velmi odlišné, ačkoliv se jedná o stejný druh sýra. Je tedy na osobních preferencích každého, zdali má raději sýr tvrdší a méně aromatický anebo roztékající se a voňavý.

 

Sýry typu camembert jsou původem z Francie. Právě tam mají rádi spíše ty více uzrálé a mazlavé, kdežto u nás jsou oblíbené ty pevné a ne tolik prozrálé. My jsme se během testování dozvěděli hned několik zajímavých poznatků. Třeba že je důležitá tuhost sýru uvnitř, kterou lze poznat zatlačením prsty na střed sýra. Pokud se střed prohne, je sýr zralý. Jednoduše lze také poznat, jak dlouho sýr zrál. Pokud je plíseň na povrchu tuhá a tvoří pevnou kůrku, znamená to, že sýr zrál delší dobu a bude tedy i výraznější chuti.

 

 

Každý z testovaných sýrů má podle Stupky nějaký svůj klad nebo přednost oproti jinému. Bylo by proto těžké je seřadit v nějaké pořadí. Některé sýry jsou celistvé s jemnou vůní a jiné se hned po rozkrojení roztečou a voní velmi výrazně.

 

Test - Přehled testovaných sýrů

 

Nakonec jsme se tedy rozhodli nedělat žebříček dle umístění, ale sýry rozřadit do skupin, ve kterých budou zastoupeny vzorky podobné svým charakterem a chutí. První takovou skupinou je série šesti sýrů, které budou nejspíš v Česku nejpopulárnější. Tedy ty jemné, které se neroztékají a nejsou příliš aromatické a zralé.

 

Druhou skupinou jsou smetanové zrající sýry s trošku nakyslou chutí. Další skupinka o šesti sýrech je již chuťově poněkud výraznější. "Už nedrží úplně fazónu, při zrání už přiznávají tu svou strukturu," říká o nich Petr Stupka.

 

 

Předposlední skupinu tvoří čtyři "tekoucí sýry", tedy ty, jejichž vnitřky po rozříznutí pomalu vytékají. "Přestože jsou tekoucí, tak jsou stále velmi jemné, nejsou to takové ty, jak říkáme, smradláky," definuje skupinu kulinář. Stupkovou oblíbenou skupinou camembertů je právě ta poslední skupinka, má totiž rád ty aromatičtější. "Jsou silné, výrazně aromatické, takové ty francouzské," popisuje. Který vzorek patří do které skupiny se můžete přesvědčit ve videu. Věříme, že si každý najde ten, který mu bude ke sklence dobrého vína vyhovovat!

TN.cz

Diskuze

5.1. | 09:35 allanaldik
0
100 lidi 100 chuti. kazdy si pochutna na jinem syru at smradlavych nebo beznych ktere kdyz rozbalite nejsou citit po celem dome. tento rychlokuchar toho zas moc nepredvedl jeste ze tam neni Babica to by byl krupan kucharu horsi jak Hruska.