Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 5.7. 2018 14:56
recepty

Tipy na dipy: 8 skvělých receptů k masu i zelenině!

Dipy pro grilování
Zdroj: Profimedia

Dobrým grilovaným masem nebo zeleninou snad nikdo nepohrdne, co si chuť ale ještě vylepšit? Máme pro vás osm nejlepších dipů, které stojí za to ozkoušet.

A co je to vlastně dip?

Dip pochází ze Spojených států amerických, název je tedy přejatý z angličtiny. Doslovný překlad znamená namočit nebo ponořit. Pokud bychom chtěli nalézt český překlad, dopátrali bychom se nejspíše ke slovu omáčka. Pod tou si ovšem většina Čechů představit spíš svíčkovou nebo rajskou, proto se kuchyni používá častěji slovo dip.

 

Dip se používá na doplnění a vylepšení chuti jídla. Má hustší konzistenci a skládá se z nejrůznějších ingrediencí a koření. Většinou je základem jogurt, zakysaná smetana nebo majonéza. Nejčastěji se používá ke grilování, využít se dá ale i například k zelenině, nachos, hranolkám nebo do tortil.

 

V obchodech je k dostání nepřeberné množství druhů dipů a omáček, proč si ale neudělat doma svůj, když jsou tak jednoduché na přípravu. Navíc člověk aspoň ví, co přesně do něj dává a vyhne se tak zbytečné chemii. Kombinovat přísady může člověk podle svého gusta, pro začátek tu ale máme pár tipů s našimi letošními favority.

 

Sýrový dip

Ingredience: 

100 g nivy nebo gorgonzoly
150 g husté zakysané smetany
2 lžíce majonézy
půl citronu
sůl
pepř

Postup: Nivu nebo gorgonzolu rozdrobíme do připravené misky. Přidáme zakysanou smetanu s majonézou a následně ještě vše promačkáme vidličkou. Podle chuti dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Dip se hodí především ke kuřecímu masu.

 

Sýrový dip s hruškou

Ingredience:

1 hruška
150 g zakysané smetany
2 šalotky
3 lžíce citronové šťávy
100 g gorgonzoly
pepř

Postup: Pro někoho nespojitelné chutě, po ochutnání ale snad každý změní názor. Kombinace je sice trochu exotická, ale stojí za to! Nejprve si okoupeme hrušku, kterou rozpůlíme a zbavíme jadřince. Potom ji nakrájíme na malé kostičky. To stejné provedeme se šalotkou. Přidáme do misky a rozdrobíme k tomu nivu. Zamícháme spolu se zakysanou smetanou a na závěr dochutíme citronovou šťávou a pepřem. Gorgonzola je sama o sobě dost slaná, s dochucováním solí proto opatrně.

 

Dip z červené řepy

Ingredience:

220 g vařené červené řepy
150 g zakysané smetany
50 g jogurtu
1-2 stroužky česneku
1 šalotka
malý zázvor

Postup: Uvařenou řepu spolu s česnekem, šalotkou a zázvorem oloupeme a nakrájíme na kousky. Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemno. Vmícháme smetanu a jogurt a podle chuti osolíme a opepříme. Dip je jasnou volbou ke grilované rybce.

 

Dip se smetanou a česnekem

Ingredience:

150 ml zakysané smetany
3 stroužky česneku
limetková šťáva
sůl

Postup: Tenhle dip nemůže u žádného grilování chybět, je naprosto jednoduchý a rychlý a hodí se jak ke grilovanému masu, zelenině, nebo do tortil. V misce smícháme smetanu spolu s prolisovaným česnekem a šťávou z limetky. Poté už stačí podle chuti přidat sůl a pepř a je hotovo.

 

Jogurtový dip s bylinkami

Ingredience:

150 ml bílého jogurtu
1 limetka
koriandr
šalvěj
pepř
sůl

Postup: Odlehčený dip s bylinkami a limetkou rozhodně nic nepokazí. Bylinky si nasekáme na menší kousky a smícháme s jogurtem a citronovou šťávou. Potom dochutíme solí a pepřem a necháme na půl hodinky v lednici. Lepší samozřejmě je, aby byly bylinky čerstvé. V případě nouze lze použít i sušené. Bylinky můžeme také obměňovat, za zkoušku stojí také bazalka a pažitka.

 

Jogurtový dip s křenem

Ingredience:

400 g bílého selského jogurtu
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhaného křenu
1 svazek pažitky
1 špetka pepře


Postup: Ten správný říz má dip s křenem, a přitom zabere jen pár minutek. V misce promícháme jogurt spolu s nastrouhaným křenem a nasekanou pažitkou. Nakonec dip dochutíme solí a pepřem a přidáme olivový olej. Poté necháme chvilku v ledničce.

 

Avokádový dip

Ingredience:

2 avokáda
250 g zakyzané smetany
1 lžíce limetkové šťávy
hrstka čerstvého koriandru
sůl

Postup: Avokádo si poslední dobou získalo srdce mnoha lidí, proto tu tip na tuhle avokádovou pochoutku nesmí chybět. Příprava je naprosto jednoduchá, všechny ingredience rozmixujeme a je to. Přidat můžeme také na drobno nakrájené rajče s cibulí, abychom se více přiblížili k chuti pravého mexického Guacamole.

 

Kari dip

Ingredience:

3 jarní cibulky
150 ml řeckého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce sladkého kari
sůl (nejlépe himalájská)

Postup: Do mixéru dáme opláchnutou a pokrájenou jarní cibulku, zakápneme olivovým olejem a přidáme kari koření. Rozmixujeme do hladké konzistence a potom smícháme spolu s řeckým jogurtem. Dochutíme solí. Tehle dip obstojí jak u kuřecího masa, tak s grilovanou panenkou.

sik TN.cz