Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 17. 7. 2017
může končit smrtí

Úřady varují před vážnou nemocí! Nakazí vás i nedopečená klobása

Grilování
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto

Před nebezpečnou hepatitidou typu E varuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Dle nejnovější zprávy úřadu je nejčastější příčinou onemocnění konzumace syrového nebo nedopečeného vepřového masa.

Za posledních 10 let bylo nahlášeno více než 21 tisíc případů výskytu onemocnění hepatitidou typu E u lidí, což je 10násobný nárůst případů za toto období. "I když hepatitida typu E není tak rozšířené alimentární onemocnění (pozn. red. jedinec se nakazí pozřením kontaminovaného jídla nebo pití) v porovnání s jinými, je této problematice v EU věnována stále častější pozornost," uvedla předsedkyně EFSA Rosina Girones.

 

"V minulosti si lidé mysleli, že hlavním zdrojem infekce je pití kontaminované vody při cestování mimo EU nebo transplantace orgánů. Nyní však víme, že hlavním zdrojem přenosu onemocnění v Evropě jsou potraviny," dodala.

 

V EU jsou hlavními zdroji onemocnění hepatitidou typu E domácí prasata. Prase divoké může také virus přenášet, ale maso těchto zvířat je konzumováno méně často. Odborníci Vědeckého panelu EFSA pro biologická rizika doporučují zvýšit povědomí široké veřejnosti o zdravotních rizicích spojených s konzumací syrového a nedopečeného vepřového masa a dále doporučují dbát na důkladnou tepelnou úpravu vepřového masa.

 

 

Hepatitida typu E je onemocnění jater. U většiny lidí, kteří se nemocí nakazí, se neprojeví žádné příznaky nebo se objeví příznaky jen mírné. V některých případech, zejména u pacientů s poškozením jater nebo oslabeným imunitním systémem, může onemocnění vést až k selhání jater, což může být fatální.

 

ČTĚTE TAKÉ:

REVOLUČNÍ VÝZKUM: Některé potraviny je možné jíst, i když mají plíseň! Které to jsou?
10 jídel, které nás pomalu zabíjí! Možná je jíte denně

mom TN.cz

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

17.7. | 16:13 Jaromír Pokorný
28
Kdyby do toho nepřidávali ty umělý sra-ky a a různá éčka tak by se to ...
17.7. | 16:28 frantisek-vocilka
-2
Musite si tu klobasku občas umit nez ji strcite mamce do troubi
17.7. | 22:52 bogorovnyj
0
Náhlasit nevhodný komentář
Když masso nedopečete tak dostanete tuto srаčku, když ho přepečete tak chytnete rakovinu, to si jeden nevybere
17.7. | 19:08 adam12345678901234
4
Náhlasit nevhodný komentář
Co pak, co pak? Pšonci zase poslali přebytky ze chciplejch kráv?
17.7. | 16:28 frantisek-vocilka
-2
Náhlasit nevhodný komentář
Musite si tu klobasku občas umit nez ji strcite mamce do troubi
17.7. | 16:24 rexrothak
13
Náhlasit nevhodný komentář
Každé syrové nebo nedopečené maso může zapříčinit nemoci,tak nenanpadejte jenom prasata.A jako prevence proti čmoudům je vepřová pečínka taky dobrá.
17.7. | 16:22 expertzestudia
17
Náhlasit nevhodný komentář
Tak určitě ! Zákážeme žrát vepřový ,,jakože,, je v něm bakterie.Další dílek salámové metody k přechodu na islám.
17.7. | 16:21 pater11
11
Náhlasit nevhodný komentář
Pokud nekdo chce opravdu pomoci lidem, tak at utne dovoz polskeho smejdu.
17.7. | 16:13 Jaromír Pokorný
28
Náhlasit nevhodný komentář
Kdyby do toho nepřidávali ty umělý sra-ky a a různá éčka tak by se to nestávalo, zlatí komunisti, za nich se do uzenin a jiných jídel nic takovýho nepřidávalo.