Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 13.7. 2018 13:07
Výsledky testů

V kuřecích řízcích našli salmonelu! Nekoupili jste si je také?

Salmonela v kuřecím mase
Zdroj: Getty Images

Po skandálu s listérií mají čeští prodejci a výrobci potravin další problém. Podle aktuálních testů kuřecích prsní řízků, jednoho z nejoblíbenějších druhů masa vůbec, se v některých testovaných vzorcích objevily bakterie salmonely, E.coli, stafylokoka nebo kampylobakterie. Nejhorší výsledky mělo kuřecí maso značky Vodňanské kuře z koncernu Agrofert, jako problémová se ukázala i balení z Albertu a Tesca.

Nejzávažnější pochybení se týkala výskytu bakterie salmonely. Podle předpisů se musí testovat vždy alespoň pět balení, přičemž všechna musejí být čistá. U čtyřech společností tomu tak ale nebylo.

 

"V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti. Na přítomnost salmonely jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico," shrnuje zjištění Jan Maryška ze společnosti dTest.

 

"Máme informace jen z médií. Neznáme detaily a neznáme podmínky, za kterých testování probíhalo. Přijde nám to podivné, protože naše provozy splňují nejpřísnější standardy a jsou pod stálým veterinárním dohledem. Samozřejmě celou věc prověříme," vyjádřil se pro TN.cz mluvčí Pavel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, pod který Vodňanské kuře spadá.

 

K vyjádření se přidala i mluvčí marketů Albert Barbora Vanko: "Na základě výsledků časopisu dTest jsme se ihned spojili s dodavatelem a dohodli jsme se na kontrolním testování. Zároveň výrobek sami preventivně prověřujeme. Ujišťujeme zákazníky, že ve spolupráci s našimi dodavateli máme nastavený důsledný systém kontroly kvality zboží."

 

Prostor k vyjádření jsme poskytli i společnosti Tesco, ta však událost dosud nekomentovala.

 

 

13

GALERIE: Závadné řízky

Zdroj: dTest

Řízky se salmonelou - 3

Hodnocení:

 

 

Pokud maso uvedených výrobců doma máte, raději se ho zbavte. I pouhých 20 bakterií salmonely totiž může vést v propuknutí salmonelózy. Pokud jste ho však v nedávné době již zkonzumovali a neměli jste žádné příznaky, jako jsou akutní průjmy, křeče v břiše, zvýšená únava nebo zvracení, dalšího propuknutí onemocnění se neobávejte. Při správné tepelné úpravě se totiž bakterie zničí.

 

 

Společnost dTest také sledovala výskyt dalších bakterií v kuřecích řízcích. Aktuálně diskutovaná listérie se naštěstí nepotvrdila ani v jednom vzorku. Ve čtyřech baleních objevili kontroloři střevní bacily E. coli, nejvíce v mase značky Albert. Ve velmi malém, tudíž neznepokojivém množství také objevili takzvané koagulázopozitivní stafylokoky u masa značky Billa/Vocílka, Coco Rico a Karapetjan. Poslední zmiňovaná značka měla už dříve problémy s výskytem salmonely.

 

 

Posledním faktorem zkoumání byl výskyt přídavných látek v kuřecím mase. Jak společnost uvedla, řada spotřebitelů se kuřecímu masu vyhýbá, protože věří, že je plné antibiotik. "Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů. Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila," dodává Maryška.

 

Co se však potvrdilo, bylo zvýšené množství vody v určitých výrobcích. Ta smí převyšovat obsah bílkovin v mase nejvýše 3,4krát. Předpisům v tomto ohledu nevyhověly značky Lidl/ Řezníkova porce a Albert, protože obsahovaly 3,55krát víc vody než bílkovin.

 

 

Kuřecí prsní řízky jsou v letní sezóně vůbec nejžádanější maso pro grilování. Je s ním ale potřeba nakládat tak, abyste co nejvíce omezili možnost nákazy jakoukoliv bakterií, která by se v mase mohla skrývat. Proto po zakoupení kuřecí maso pokud možno ihned odneste domů a uložte do lednice. V té by teplota neměla přesáhnout 7 °C. Maso nechte v obalu, případně zabalte do sáčku, abyste zabránili volnému stékání tekutiny z masa do dalších částí lednice.

 

Při manipulaci se syrovým kučecím masem dbejte přísných hygienických zásad, ideálně si vezměte i chirurgické rukavice. Na krájení masa používejte jen jedno specifické prkénko s nožem, které nebudete používat na nic jiného. Kuchyňskou desku i nádobí po přípravě masa důkladně umyjte horkou vodou. Nezapomeňte ani na řádnou desinfekci rukou.

 

 

Pokud je salmonela alespoň 10 minut vystavovaná teplotám nad 70 °C, zahyne. Proto tepelnou úpravu kuřecího masa nepodceňujte ani na grilu! U kuřecího rozhodně neplatí, že jej můžete nechat propéct jen na medium či dokonce rare, jako je to například u hovězích steaků.


ČTĚTE TAKÉ:

Nebezpečná chyba při přípravě KUŘECÍHO MASA, kterou dělá většina z nás! O co jde?
Jak vybrat kuřecí maso, aby bylo chutné, zdravé a dokonale čerstvé?

nor TN.cz