Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 14. 9. 2017
zdražení másla

Víte, jak správně uchovat máslo? Jednoduše zamrazit nestačí

Rozpuštěné máslo
Zdroj: Thinkstockphotos
Jak skladovat máslo,aby vydrželo kvalitní?

Obáváte se, že ceny másla před vánočními svátky vystoupají až k sedmdesáti korunám, jak o tom mluví ekonomové? Máslo si můžete uschovat už nyní. Obyčejné zamražení nestačí. Poradíme, jak na to.

Pokud jste nakoupili máslo v akci a nyní se bojíte, že se vám do Vánoc zkazí, poradíme vám, jak si jej uchovat.  Kuchaři a odborníci na výživu radí, že je nutné před zamrazením máslo tzv. "přepustit".

 

Přepuštěním se z másla odstraní přebytečná voda, které by v kvalitním másle mělo být maximálně dvacet procent. Po vychladnutí se voda oddělí a zůstane pouze čisté máslo.

 

Takto přepuštěné máslo je kvalitním mléčným tukem, vhodným k tepelným úpravám. Při smažení pak máslo na pánvi navíc neprská, takže samotné smažení je i bezpečnější. Přepuštěné máslo  v mrazáku tak vydrží až do Vánoc, aniž by ztratilo na kvalitě.

 

 

Chuť másla se podle kuchařů nedá nahradit rostlinnými tuky. Přesto, se někteří lidé raději uchýlí k jeho levnější, rostlinné variantě.

 

Cena másla je nyní nejvyšší v historii a dá se předpokládat, že bude nadále stoupat. Průměrná cena za 250 gramů se nyní pohybuje kolem padesáti korun.

 

 

Důvodem zdražení je velká poptávka po mléku, ale i nedostatek smetany. "Je to dáno tím, že jsou nižší dodávky mléka v porovnání s předchozími roky. Je i nižší tučnost mléka," uvedl Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.


ČTĚTE TAKÉ:

Každé ráno vás vytáčí neroztíratelné máslo? Tenhle trik si zamilujete!
DIY: Připravte si domácí kokosové máslo RECEPT

kik TN.cz
Obchodní sdělení

NIČÍTE SI NEHTY LAKOVÁNÍM?