Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 5. 12. 2017

Vyzrajte na vánoční pečení

hame
Zdroj: oficiální zdroj

Vánoce už jsou skoro za dveřmi, příprava na ně je ale už v plném proudu. O to víc se vyplatí znát nějaký ten trik, který vám usnadní práci anebo dokonce vylepší výsledek vašeho úsilí.

Platí to i pro vánoční pečení. Pojďte se naučit, jak získat náskok. Stačí vyzkoušet některé z našich rad, výsledek rozhodně stojí za to. Navíc přidáme dva osvědčené recepty.

Správné načasování

Každé cukroví má svůj harmonogram. Vánoční pečení nejde stihnout za jeden den, prostě nejde. Ani to není vhodné. Některé druhy potřebují delší čas na rozležení. Takže popořadě: po mikulášském večeru je ten správný čas na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví, zázvorky a perníčky. O týden později se utkáme s cukrovím z lineckého těsta. Týden před Vánocemi pak přijdou na řadu polevy na zdobení a náplně, cukroví z bílkových těst, marokánky a nepečené cukroví.

hame
Zdroj: oficiální zdroj


Nakupujte ingredience na vánoční pečení výhodně na www.hame-eshop.cz


Smajlíky z lineckého těsta


Aktuálně je čas na recept z oblíbeného lineckého těsta. Zkuste něco, z čeho budou mít radost hlavně děti. Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, balení vanilkového cukru, 150 g Linecké směsi Hamé, 200 g másla, jeden žloutek a lžičku citronové kůry. Mouku promícháme s oběma druhy cukru a přidáme i citronovou kůru. Zapracujeme změklé máslo a žloutek na tužší těsto. Zformujeme z něj bochánek, překryjeme jej fólií na potraviny a aspoň na půl hodiny jej vložíme do ledničky. Z uleželého těsta poté vyválíme na pomoučněném válu 3–5 mm silný plát a vykrajujeme pomocí vykrajovátka smajlíky či jiné tvary. Rovnou si také spočítáme, aby byla polovina hladká na spodní část a polovina s vykrájeným „obličejem“. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10 až 12 minut, dokud nezrůžoví okraje sušenek. Potom je necháme zchládnout. Až za studena pak slepujeme lineckou ovocnou směsí.

hame
Zdroj: oficiální zdroj


Podívejte se na video, jak snadno připravit další dobroty z listového těsta



Pravidla náplní

Cukroví s náplní je vždycky problém. Ale řešení existuje a hned několik. Buď nesmíte do náplně zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Nebo třeba vyzkoušet Ovocnou náplň od Hamé, což je termostabilní výrobek se zvýšenou odolností proti vytékání z pečiva. A máte to bez práce. Zkuste třeba tento recept:

Plněné vánoční sušenky


Budete potřebovat: 230 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, šťávu z půlky citronu, 3 lžíce ovocné náplně s kousky ovoce Meruňka od Hamé, 300 g hladké mouky, dva žloutky, kůru z půlky citronu a sekané oříšky na ozdobu. Utřeme změklé máslo, oba druhy cukru, žloutky, šťávu a kůru z citronu. Přidáme mouku a zapracujeme. Výsledné těsto je pěkně lepivé a tvárné. Naplníme jej do lisu na těsto a jednotlivé sušenky klademe přímo na plech. Pokud lis na těsto nevlastíme, můžeme se skoro stejným efektem použít cukrářský kornout se zdobičkou. Vroubkovanými nástavci můžeme vytvořit kolečka, pusinky nebo elegantní hvězdičky. Malou lžičkou zdobíme každou sušenku kouskem meruňkové ovocné náplně, navíc ji ještě posypeme nasekanými oříšky. Plech vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 10 minut. Linecké sušenky jsou upečené ve chvíli, kdy na okrajích zlátnou. Necháme pořádně vychladnout a potom uložíme do
krabice vyložené ubrouskem.

hame
Zdroj: oficiální zdroj


A tip na závěr?
Aby vám šlo těsto snadněji vyválet a vytvarovat, je lepší jej nechat přes noc odpočívat v lednici. Ale pozor: když těsto zaděláváte, je ideální, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Usnadní to spoustu práce. Při pečení je zase ideální péct na 180 °C. Získáte tím dorůžova propečené cukroví. Při nízké teplotě z něj vytéká tuk, při vysoké naopak rychle zhnědne, ale není upečené.

Více receptů a další inspirace najdete na www.receptyschuti.cz
 

Komerční článek