Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 28.8. 2017 21:12
špatná sklizeň

Zdražování nejspíš nekončí! Po másle přichází na řadu rohlíky

Zdroj: TV Nova

Zdražování potravin nejspíš není u konce. Kromě másla a ovoce by mohlo zdražit také pečivo. Pekařům se totiž zdražují vstupy a zároveň si stěžují na to, že ceny, které dostávají od obchodních řetězců za rohlíky, jsou dlouhodobě podhodnocené.

Kvůli horší sklizni a stoupajícím cenám másla i pracovní síly zdražují pekařům vstupy, podle Svazu pekařů a cukrářů v České republice je budou muset promítnout do ceny. Někteří pekaři navíc dodávají do obchodů rohlíky i za 70 haléřů za kus, což je podle svazu málo.

 

Zákazník pak rohlík koupí v průměru za zhruba dvě koruny. V pekárenském průmyslu je pak rizik hned několik. Například letošní sklizeň obilovin je podle svazu přibližně o 13 procent nižší, navíc má část obilí špatnou kvalitu, bude tedy zapotřebí technologických úprav a to znamená i vyšší náklady.

 

Sklizeň by ale měla na výrobu pečiva stačit. Dalším problémem je podle svazu nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Tomu prý nepřispěje ani vládní rozhodnutí na zvýšení minimální mzdy na 12 200 korun od příštího roku. Firmy pak prý nebudou moci adekvátně zvednout platy ani zkušeným a kvalifikovaným zaměstnancům.

 

 

Už teď podle svazu chybí v pekárenském oboru asi tisícovka pracovníků. Na začátku roku vzrostla cena bílého pečiva ze 42,72 koruny za kilogram na 45,25 Kč. Od té doby se už pod 45 korun za kilogram nedostala.
 

tn.cz / TV Nova