Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 10.6. 2012 21:26
houbový speciál

Houbová sezóna začíná! Kdy a kam vyrazit?

Zdroj: TV Nova

Začíná čas houbařů! Kdy je nejlepší vyrazit do lesa? Kam? A na jaké houby zde narazíme? Na tyto otázky vám přinášíme odpovědi v našem houbovém speciálu!

Houby rostou téměř po celý rok – od jara až do počátku zimy. Pravé houbové žně jsou však od konce léta a na podzim. Přesto se houbařská sezóna rozděluje na dvě vlny. První trvá od poloviny května až do poloviny července. Druhá nastává v srpnu a pokračuje až do poloviny října. Teď tedy právě probíhá první vlna a my vám přinášíme zaručené tipy, kdy a kam vyrazit, aby byl váš košík plný.

 


Kdy?


Nejlépe se houbám daří, když jsou výkyvy teplot a vlhkosti minimální. Nemá smysly vyrážet do lesa hned po dešti. Hřiby se začínají objevovat 8-12 dni dešti, ale pokud dlouho před tím nepršelo, může se tato doba prodloužit až na čtyři týdny. Vzhledem k tomu, že se do Česka vrátily přeháňky, můžeme se brzo těšit na pořádné úlovky. "Teprve začalo pršet, houby by měly začít růst až tak za týden, teď ještě nic moc neroste," řekla tn.cz Drahomíra Sukupová z Mykologického klubu v Brně.


Kam?


"Na jaře by měli lidi vyrazit hlavně do listnatých lesů, kde rostou například hřiby dubové a kováři. Do smrkových lesů raději až koncem léta," poradila Sukupová.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Letní houbové recepty: guláš, v pivním těstíčku i s ledvinkami (Doma.cz)

Hurá na houby! V lesích začínají růst hřiby, je na ně ideální počasí


Jaké houby v červnu najdeme?


Červen patří bedlám, čirůvkám, holubinkám, hřibům, klouzkům, kozákům, křemenáčům i liškám. Kromě těchto jedlých hub ale samozřejmě rostou i jedovaté…

 

Jak poznat jedovatou houbu?


Neexistuje žádné univerzální pravidlo, podle kterého by se daly rozeznat jedovaté houby. Dokonce ani podle chuti. "Naprostá většina našich jedovatých hub má chuť příjemnou, některé druhy podle výpovědi otrávených dokonce vynikající. Ochutnáním tedy v žádném případě jedovatou houbu od jedlé nepoznáme!" varuje Česká mykologická společnost na svém webu.


Mezi lidmi se rozšířilo několik fám, jak se pozná jedovatá houba. Například že tyto houby nejsou červivé ani okousané od plžů. "Plži a hmyz mají značně odlišný metabolismus než lidé a toxiny škodící člověku mohou pro ně být neškodné," upozorňuje mykologická společnost. Neplatí ani, že by se jedy v houbách zničily vařením nebo že by byly pestře a výrazně zbarvené. Další nesmysl je, že by stříbro při kontaktu s jedovatou houbou zčernalo. Jedinou zaručenou radou tedy je sbírat houby, které dobře známe.

 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Češi testují unikátní "chytrou" houbu. Bude léčit!


Patero správného houbaření:


1. Houby jemně vytrhávejte, abyste mohli bezpečně určit, o jakou houby jde. Jamku poté zakryjte trochou trávy, aby nevyschlo podhoubí.
2. Očistěte je hned na místě.
3. Košík je nejlepší volba. V tašce se houby pomačkají a polámou. Naprostým barbarství jsou igelitové sáčky, ve kterých se houby zapaří.
4. Nesbírejte houby u silnice. Houby snadno přijímají jedovaté látky jako rtuť a olovo.
5. Dvakrát je neohřívejte. Mohlo by to způsobit nevolnost nebo otravu

 

Našli jste nějaký pěkný úlovek? Pochlubte se s ním a pošlete nám fotku na zpravy@nova.cz.

anš TN.cz