Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 7.9. 2008 06:44

Hurá do lesa! Začala houbařská sezona. MAPA

Počasí posledních dní přeje houbařům. Lidé berou lesy útokem a přeplněné košíky ukazují na houbařské žně.

Pravé hříbky, pánské hříbky nebo klouzci. České lesy jsou plné hub a předpověď počasí slibuje i na září pořádnou sklizeň. Bude totiž teplo a vlhko. Oslovení mykologové se shodují, houbařská sezona teprve začíná.



A co našel jeden z našich čtenářů?



Ne všichni ale mají na „praváky“ nebo křemenáče štěstí. „Jsou lesy, které jsou celkem pusté, a jsou lesy, ze kterých houbaři nosí mraky hub,“ řekl mykolog Zdeněk Pelda.


Houbařským nožíkem se musí ohánět například na Liberecku nebo na jihu Čech. Naopak s prázdnými košíky byste se mohli vrátit z lesů na Zlínsku.


Kde nejvíce rostou houby


Sbírejte houby, které znáte!


Odborníci každoročně opakují základní pravidlo, kteří se s košíkem vypraví do lesa. Sbírejte pouze ty houby, které bezpečně poznáte. Na následky otráveného houbového guláše už na začátku srpna zemřelo sedmileté děvčátko.


Spolu s hříbky se začínají také množit případy houbařů-nešiků, kteří v lese při sběru zabloudí. Po sedmdesátileté ženě pátralo u Srní na Šumavě několik lidí. Po třech hodinách ji našli podchlazenou a dehydratovanou.


Obdobně hledalo 12 policistů a dva služební psi podle agentury Mediafax v pondělí večer u Drahanovic na Olomoucku dvaašedesátiletého houbaře. Muže se podařilo později najít. Byl v pořádku.


Jak poznat jedovaté houby? A co dělat při otravě? Podívejte se na rozhovor s mykologem.



Jak správně sbírat houby? Jak je sušit? Přečtěte si pár rad ze stránek Českého rozhlasu.


- Houbu se doporučuje vyjmout ze země celou - některé houby mají důležité poznávací znaky právě na spodu třeně.


- Nezapomeňte po vyjmutí houby znovu zakrýt substrátem podhoubí, aby nevyschlo


- Houby by se na sušení měly nakrájet na cca 5milimetrové plátky, neměly by se sušit na novinách nebo v troubě, ale na sítu nebo plátnu, aby vzduch šel rovnoměrně ze všech stran


- Houby také můžete navléci na provázek a sušit nejlépe na sluníčku pokud není na sušení vhodné teplé počasí, lze využít sušičky na ovoce (sušit na nejnižším stupni)


- Usušenou houbu poznáme tak, že šustí mezi prsty a rozpadá se na tvrdé tenké kousky, neměla by mít žádné měkké části, po zmáčknutí by se měla rozdrolit


- Usušené houby skladujte nejlépe v uzavřených sklenicích na sušším místě v pokojové teplotě (např. sklenice od okurek)


- Úprava sušených hub je jednoduchá - před vařením je můžete naložit v marinádě, nebo rovnou přidávat do chystaného pokrmu

jzl, ska TN.cz
Obchodní sdělení

Nový druh bílého masa…

Obchodní sdělení

AUKČNÍ SALONY VÝTVARNÍKŮ