Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 16.12. 2013 19:27
kapr jinak

Štědrovečerní večeře: Zkuste kapra jinak! Podívejte se na 5 netradičních receptů

Kapr na pět způsobů
Zdroj: Thinkstockphotos

Vánoční kapr na štědrovečerní stůl patří, stejně jako dárky pod stromeček. Koho ale už omrzel ten klasický smažený v trojobalu, neměl by rybí pochoutku zavrhnout a zkusit jinou variantu. Osmělte se a zkuste vánočního kapra jinak!

Možná vám přijde klasický štědrovečerní kapr tak trochu nuda. Zkuste svou rodinu letos překvapit originálním receptem, který nejspíš nikdy neochutnali, ale zaručeně si na něm pochutnají. 
 

Kapří karbanátky

Kapr na pět způsobů
Zdroj: Thinkstockphotos


1000 g kapřího masa
200 g strouhanky
100 g špenátových listů
1 vajíčko
1 lžička majoránky
sůl
pepř
2 šalotky nebo malá cibule
4 lžíce oleje

POSTUP: Kapří maso rozemeleme nebo nasekáme na fašírku. Přidáme krátce spařený špenát, který nakrájíme nahrubo. Zbytek přísad společně s kapřím mletým masem dáme do misky a řádně promícháme. Zprudka smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovým salátem, druhý den jsou karbanátky báječné studené, pokud je podáváte s chlebem.
 


Kapr v pivním těstíčku

Kapr na pět způsobů
Zdroj: Thinkstockphotos


1000 g kapra
3 vaječné bílky ušlehané do sněhu
250 g hladké mouky
300 ml piva
1 lžíce cukru
kmín
sůl
pepř
olej na smažení
 

Kapří podkovy osušíme, osolíme a opepříme. V misce vyšleháme sníh a pomalu do něj vmícháme zbytek přísad. Kapra v těstíčku necháme hodinu marinovat a poté zprudka osmažíme na oleji. Podáváme s tradičním bramborovým salátem.
 


Kapr v kukuřičných lupíncích

Kapr na pět způsobů
Zdroj: Thinkstockphotos


1000 kg kapra
2 vejce
50 g škrobové moučky
150 ml mléka
100 g hladké mouky
300 g drcených kukuřičných lupínků
sůl
drcený kmín
pepř
olej na smažení
 

Porce kapra důkladně osolte a okořeňte trochou drceného kmínu. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšlehejte řidší těstíčko. Osolte ho a nechte chvíli stát. Pak porce kapra máčejte v těstíčku, nechte ho lehce stéct a pak vložte do mísy s rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Opatrně ze všech stran přimáčkněte lupínky k rybě. Poté kapra smažte na nízkém plameni, aby se lupínky nepřipálily.

 


Delikátní kapr na mandlích

Kapr na pět způsobů
Zdroj: Thinkstockphotos


1000 g kapra
4 stroužky česneku
50 g mandlí
1 citron
2 středně velké cibule
400 g másla
mletý pepř
sůl
olej
tymián
 

Omyté a osušené kapří podkovy pokapeme citrónovou šťávou a necháme hodinu odležet. Jednu nasekanou cibuli a utřený česnek dáme na pánev se zahřátým olejem a zpěníme, pak přidáme tymián. Přidáme nasekané mandle a osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní druhou cibuli, kterou jsme nakrájeli na silnější kolečka. Na cibuli položíme porce ryby, poklademe plátky másla a směsí osmažené cibulky, česneku a mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 stupňů 20 minut.
  


Kapr s jablky a sýrovou krustou

Kapr na pět způsobů
Zdroj: Thinkstockphotos


1000 g kapra
2 jablka
20 dkg šunky
20 dkg tvrdého sýru čedar
4 lžíce hladké mouky
máslo
pepř
sůl
olej
citrón
 

Kapra pokapeme citrónovou šťávou. Poprášíme podkovy hladkou moukou a zprudka opečeme na oleji.Vymažeme pekáček máslem a skládáme vedle sebe osmaženého kapra, každou zasypeme šunkou, nakrájenou na nudličky a nastrouhanými jablky. Pokapeme máslem, osolíme a opepříme. Poté vložíme do rozpálené trouby. Zapečeme asi 15 minut, poté posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi ještě 10 minut.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nejhorší vánoční fotografie: Tyhle rodiny se zbláznily?!

Stoprocentně pobaví: Podívejte se, jak se zabalí pod stromeček kočka

TN.cz