Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 19.8. 2013 19:01

VELKÝ průvodce ZAVAŘOVÁNÍM: Češi skupují meruňky ve velkém. Kvůli kompotům

Meruňkový kompot
Zdroj: Thinkstockphotos

Češi zavařují ve velkém! Domácí kompoty jsou velkou módou nejenom kvůli chuti, ale zejména kvůli ceně. Lahodné kompoty tak vyjdou až o půlku levněji, než v obchodě. Nyní jsou v kurzu hlavně meruňky.

Cena meruňek se různí podle krajů a druhu nákupu. Na  farmách seženete různé odrůdy již od 20 korun za kilo. V obchodech za ně zaplatíte průměrně 60 korun za kilo a na trzích 80 korun za kilo. V Praze může cena vyskočit i na sto korun za kilogram.

 

V těchto dnech jdou meruňky doslova na dračku. Češi jsou totiž mistry v zavařování, a tak většina meruňek končí v kompotech. Ty lákají nejenom kvůli dobré chuti, ale i kvůli tomu, že neobsahují chemické konzervanty. Navíc kompotované meruňky v obchodech nepochází z České republiky, zemí původu bývá většinou Čína.

 

Hlavní je však cena. Zatímco v obchodě stojí sklenice či plechovka kompotu 25 až 60 Kč, domácí zavařenina vyjde zhruba na 15 korun. Jedním kilem středně velký meruněk totiž naplníte zhruba čtyři sklenice s objemem 0,4 l.

 

 

Základní pravidla zavařování:

 

Při zavařování je nutné dodržet několik zásad. Pokud je nedodržíte, jakékoliv zavařené ovoce a zelenina vám zplesniví.


1. Zpracovávejte jen kvalitní suroviny. Nikdy nezavařujte nahnilé plody! Ani nezkoušejte plesnivou část vyříznout. Plíseň je v celém plodu. Stačí jedna nahnilá půlka meruňky a celý kompot se pak zkazí.
 

2. Sklenice musí být řádně vypláchnuty vroucí vodou. Horká voda z kohoutku naprosto postačí. Přesvědčte se, zda sklenice nejsou prasklé nebo nemají poškozené hrdlo.
 

3. Nálev nedoplňujte až těsně k hrdlu. Ideální je, aby hladina nálevu byla zhruba 1,5 centimetru pod okrajem. Meruňky musí být zcela potopené v cukerném láku.
 

4. Meruňky se vaří při teplotě 80 - 85 °C po dobu 15 až 20 minut. Záleží na zralosti ovoce. Zavařovací sklenice nesmí v hrnci plavat.
 

5. Lák by měl být svařený a ideálně teplý. Cukr rozpuštěný ve vodě pak lépe nakládá.
 

6. Víčka na sklenici musí být zavařovací uzavírací hlavou utažena pořadně, jinak bude do sklenice s kompotem vnikat vzduch.




A jaký je ideální recept na nakládací nálev?

Záleží na chuti a kyselosti meruněk. Klasický babiččin recept: Na 1 litr vody přijde 0,5 kg cukru. Mnoho lidí dává jen 0,3 kg cukru na 1 litr vody. Někteří používají umělé sladidlo a diabetici nesladí vůbec.
 

Výběr sklenic

Na trhu jich je nepřeberné množství. Můžete si pořídit nejlevnější bezzávitové sklenice od 13 Kč i s víčkem nebo "klasické okurkové" se závitem od 16 Kč. V obchodech však najdete designové sklenice i za stovky korun za kus.
 



V čem zavařovat?

K zavařování existuje klasický plechový zavařovací hrnec s teploměrem, které pamatují i naše babičky, ten koupíte od 500 korun. Na trhu jsou moderní elektrické zavařovací hrnce, ty vás přijdou na několik tisíc korun. Zavařovat se dá i v obyčejném velkém hrnci, kde je dobré mít podložku na dno. Někteří lidé zavařují v troubě na hlubokém pekáčku ve vodní lázni. Mikrovlnná trouba také poslouží k zavaření menšího počtu sklenic. Ti kteří nemají zavařovací hrnec pak mohou zkusit myčku na nádobí. Stačí jen sklenice naskládat do myčky víčkem vzhůru tak, aby mezi nimi zůstal prostor. Poté nastavíte teplotu na 80 °C a spustíte program na delší dobu. Když proces skončí, necháte je projít oplachem a sušením. Pokud máte více sklenic, například více jak dvacet, pak je nutné počítat s tím, že se doba zavařování prodlouží o třetinu času. Po skončení mycího procesu sklenice vyndejte a vyskládejte je jako při klasickém zavařováním v hrnci.


Meruňkový kompot
Zdroj: Thinkstockphotos

 

Co z meruněk? Zkuste recepty na dezerty, nevšední pokrmy z masa i lehké letní chuťovky


Tipy na zavařování meruněk:


*Někteří na dno sklenice dávají jednu půlku meruňky s peckou. Podle babiček to prý pomáhá proti kazivosti.
 

*Čím je voda tvrdší, sterilizace probíhá déle (cca 30 minut) - Čím je voda měkčí, sterilizace probíhá dobu kratší (cca 18 minut).
 

*Po uzavření sklenice víčkem a utažením uzavírací hlavou, dejte sklenice do dřezu s vodou a potopte je celé. Pokud z víček unikají bublinky, znamená to, že sklenice nejsou uzavřeny řádně. Proto je vyjměte, a pořadně uzavřete. Pak proces znovu opakujte.
 

*Zavařené meruňky uchovávejte zásadně v temném prostředí. Při vystavení přímému světlu mění nevzhledně barvu.

 

 

RECEPT na letní meruňkový džem



Meruňky nakrájené na kousky dáme do kastrůlku se silným dnem. Přidáme koření a pozvolna vaříme, dokud nepustí šťávu. Pak přidáme cukr a povaříme asi 5 minut. Vyjmeme koření, přelijeme do mixeru a lehce rozmixujeme. Horký džem naplníme do sklenic a necháme vychladnout do druhého dne.

 

Na 2 skleničky: 300 g meruněk, 150 g želírujícího cukru, 1 celá skořice, 2 ks badyánu

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak nám prospívá ovoce?
Ovoce, s kterým rozhodně NEZHUBNETE
Chcete rychle zhubnout? Přejezte se ovocem a zeleninou!
Ovoce si dopřejte jen dopoledne. Na meloun večer zapomeňte!

TEST mraženého ovoce: Neplaťte za vodu!

tn.cz / bru