Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 26.10. 2013 08:03
na vaší straně

SEZONA ZELÍ JE TU: Kde koupíte syrové a kysané ZELÍ za hubičku? SEZNAM MÍST

Plánujete nakládat zelí a chcete ušetřit desítky korun za naložené kilo? Nebo chcete čerstvé kysané zelí přímo od výrobce? Poradíme vám, kde si ho koupit a neutrácet tak zbytečný majlant! Podívejte se na velkou mapu pěstitelů zelí a výrobců kyselého zelí!

"Krouhárny zelí již běží na plné obrátky, zatím mají zeláři nakrouhány zhruba dvě třetiny celkového výnosu a krouhat se bude až do Vánoc," řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.



Pokud máte rádi kysané zelí, nebo rádi nakládáte hlávkové zelí s křenem, jablkem či jako čalamádu, určitě se vám vyplatí nakoupit hlávky přímo od pěstitelů. V obchodních řetězcích stojí volné hlávkové zelí zhruba 10 až 15 korun za kilo, kdežto u pěstitelů za něj zaplatíte i 6 Kč za kilogram. A to se při nakládání vyplatí.
 


Nejlevnější kysané zelí naleznete v obchodech v cenovém rozmezí od 30 do 100 Kč za kilogram. Prodává se v plastových pytlících nebo sklenicích. Přitom u výrobců kysaného zelí můžete sehnat kilo této křupavé pochoutky již od 12 Kč za kilo. Stačí si jen dojet k nejbližšímu výrobci kysaného zelí ve vašem kraji!
 

PODÍVEJTE SE N A SEZNAM MÍST, KDE SI MŮŽETE LEVNĚ KOUPIT ZELÍ:
 

Jihočeský kraj


Zemědělský podnik Malše, a.s.
České Budějovice, Roudné 98

Hlávkové zelí syrové: 7kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 17 Kč/ 1 kg
 

 

Jihomoravský kraj


Agro Brno - Tuřany, a.s.
Brno, Dvorecká 31 Kč

Hlávkové zelí kysané: 18,50 Kč/ 1 kg (Min. 13 kg přepravka)
 


Olomoucký kraj


Jiří Kubíček
Bystročice 36

Hlávkové zelí kysané: 12 Kč/ 1 kg
 

 

Zlínský kraj


Jiří Talaš
Tlumačov 566

Hlávkové zelí syrové: 8kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 12 Kč/ 1 kg
 


Královéhradecký kraj


Zemědělské družstvo Podchlumí
Dobrá Voda u Hořic

Hlávkové zelí syrové: 8kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 17-18 Kč/ 1 kg
 

 

Moravskoslezský kraj


Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice
Dobrá 4

Hlávkové zelí syrové: 8kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 8 Kč/ 0,5 kg
 

ZP Otice
Otice, Hlavní 266

Hlávkové zelí syrové: 8kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 14 Kč/ 1 kg
 


Středočeský kraj


Baše a spol.
Starý Kolín - továrna potravin

Hlávkové zelí syrové: 7kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 16 Kč/ 1 kg
 

Krouhárna zelí Tuchlovice
Tuchlovice 473

Hlávkové zelí syrové: 9kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 16 Kč/ 1 kg
 


Ústecký kraj


Samir kysané zelí s.r.o.
Bohušovice nad Ohří

Hlávkové zelí syrové: 6 kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 185 Kč/ 10 kg kyblík
 

 

Pardubický kraj


Zelko s.r.o.
Vysoké Mýto, Bučina 17

Hlávkové zelí syrové: 6 Kč/ 1 kg
Hlávkové zelí kysané: 13 Kč/ 1 kg
 


RECEPT: Jak si připravit kysané zelí:

Zelí
Zdroj: Thinkstockphotos

 

* hlávky zelí
* celý kmín
* sůl
* nádoba na kvašení (nejlépe kameninová)
* nádoba na šlapání (plastová vanička)
* těžítko (např. kámen)
 

Z hlávek oloupneme vrchní listy (max. dva). Pak hlávky rozpůlíme a vyřízneme dřevnou část (košťál). Zelí nakrouháme najemno, aby zelí dobře prokvasilo. Nakrouhané nasypeme do plastové vaničky, pořádně osolíme a okmínujeme. Osolené a okmínované zelí rukama trochu proházíme.

Pak se zelí buď stlačuje pěstí nebo se šlape. Cílem šlapání je vytlačit ze zelí vzduch, protože zelí kvasí za nepřístupu vzduchu. Poté ho přendáme do nádoby na kvašení a napěchujeme ho tam. Zelí zatížíme a nádobu umístíme do místonsti s teplotou 15 - 20 stupňů. Asi po dvou týdnech nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí. Pak je křupavá pochoutka hotová, dobrou chuť!

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak se zbavit slimáků? Opijte je nebo jim nabídněte kávu!

TN.cz