Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 3.3. 2014 10:40
potraviny

CHEMIE A ÉČKA! Proč je borůvka modrá? A je pravda, že je to nejzdravější jídlo světa?

Serin, lysin, nebo E460... Tyto a další chemické látky najdete v obyčejné borůvce. Z čeho přesně je tento lesní plod složen? Unikátní tabulku a tajemství borůvky najdete v našem článku.

Vědci a specialisté na výživu se shodují v tom, že borůvky patří mezi to nejzdravější, co můžeme vůbec sníst. Spolu s jahodou hraje borůvka absolutní prim - VÍCE ZDE.
 

Přesto je plná chemie a barviv. Jde ovšem o přírodní chemii a přírodní barviva. Tyto látky tělu rozhodně neublíží, naopak pomáhají.
 

Chemik James Kennedy borůvku "rozpitval" a uveřejnil, jaké všechny látky obsahuje. Kolik je tam olejů, kyselin, éček a barviv najdete v tabulce: 
 

Tabulka - Vše o borůvkách

 

"Dnes se lidé panicky bojí chemie v potravinách. Jako učitel chemie jsem se pokusit ukázat, že příroda často vytváří mnohem složitější a chemičtější produkty, než bychom my byli vůbec schopni vytvořit v laboratoři," říká James Kennedy ke svému unikátnímu projektu. Podobně rozpitval také banán či jahodu
 

O názor na borůvky jsme požádali také nutriční poradkyni Gabrielu Tomanovou. Co k borůvce říká?
 

"Ve výše uvedené tabulce od Jamese Kennedyho je ukázáno že, i borůvka je přirozeného chemického neboli přírodního původu. Obsah éček různých kyselin nemusí vůbec znamenat, že tyto složky jsou z uměle vytvořeních složek. Borůvka jako taková má velmi důležité složení polyfenolů, mikronutrientů a vlákniny. To, že obsahuje 84% vody nikoho nepřekvapí, ale velké množství obsažených éček už ano," říká k borůvce Tomanová.
 

Jaká ečka jsou v borůvce?
 

E460 neboli vláknina (2%) je pro nás nezbytnou složkou, kterou musíme doplňovat každý den, kvůli předcházení rakovině tlustého střeva či udržování normálních hodnot cholesterolu. E460 pozitivně ovlivňuje diabetes II. typu, zácpu, nadváhu a pomáhá předcházet obezitě. E300 kyselina L-askorbová neboli vitamín C má velký zdravotní význam na imunitní sytém, preventivně chrání před vznikem ischemické chorobě srdeční, osteoporózy a rakovinových onemocnění.
 

Dalším zastoupením mikronutrientů je vit. B1 a kyselina listová. Vitamín B1 (niacin) je nezbytně důležitý pro správnou funkci nervového systému a kyselina listová musí být zvýšeně dodávaná těhotným ženám.



NEPŘEHLÉDNĚTE:

Posedlost postavou, která může zabít její dítě: Šílená těhulka jí jen banány

Skrývají hvězdy Ulice mlsný jazýček? Podívejte na ANKETU, jaké jídlo mají nejraději

 

"Díky borůvkám můžeme předcházet a snižovat rizika výskytu poruch nervového systému u novorozenců. Zbylá přírodní éčka nám způsobují různé zbarvení a příchuť. Tato tabulka nám jasně dokazuje, že se nemusíme obávat všech éček. Mastné kyseliny obsažené v borůvkách mají řadu pozitivních účinků na snižování cholesterolu, snižování zvýšeného krevního tlaku a potlačují poruchy srdečního rytmu. Polyfenoly přítomné v borůvkách (př.“ hydroxylinalool, linalool) mají příznivý účinek na mozek a nervový systém. Tyto účinky lze využít zejména ve vztahu k neurologickým poruchám, které se objevují častěji se stoupajícím věkem. Jsou to například onemocnění očí, mozková mrtvice a demence," uvedla nutriční specialistka.
 

Pravidelná konzumace borůvek po osmi týdnech dokáže zlepšit metabolický syndrom či jeho vzniku dokonce zabránit, tvrdí autoři z University of Maine.
 

Metabolický syndrom je lékařskou diagnózou, která označuje kombinaci diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. Osoby, jež trpí metabolickým syndromem, bývají velmi často ohroženy chorobami srdce, mrtvicí, infarktem a dalšími smrtelnými příhodami. Tudíž nelze jinak než doporučit pravidelnou konzumaci přiměřeného množství (1 hrst denně) vše věkovým skupinám od malých dětí až po seniory.
 

VELKÝ TEST MARMELÁDY NAJDETE ZDE!

 

sta TN.cz
Reklama