Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 3.4. 2013 14:31
Rady odborníků

Chybí vám po zimě vitamíny? Pozor na doma dělaný džus z čerstvého ovoce!

fresh, juice
Zdroj: isifa.com
Odborníci varují před podávání freshe dětem.

Zima se neúměrně prodlužuje a jarní únava se často projevuje na každém kroku. Jak doplnit tělu tolik potřebné vitamíny? Odborníci jednoznačně doporučují čerstvě vylisovanou šťávu. Na rozdíl od krabicových džusů obsahuje pouze čerstvé ovoce a zeleninu. Naopak konzervanty, barviva a dochucovadla ve freshi chybějí.

„V případě přípravy freshů z kyselejšího ovoce, jako je například grapefruit, je možné šťávu mírně dosladit. Nikdy se však freshe neředí vodou, proto je jejich cena o něco vyšší než u klasických krabicových džusů. Protože se freshe tepelně neupravují, obsahují nepoměrně více vitaminů než krabicové džusy. Ty se při zpracování zahřívají až na 90 stupňů, čímž většinu vitaminů ztratí,“ vysvětlil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.

 

Freshe obsahují mnoho hodnotných živin – minerálních látek, vitaminů, enzymů, vlákniny a také rychle využitelnou energii v podobě jednoduchých cukrů. Jsou tedy alternativou ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Jako hlavní příjem tekutin během dne však vhodné nejsou. Na přípravu jedné sklenice je totiž potřeba mnohem více ovoce či zeleniny, než by člověk zkonzumoval v jejich přirozeném stavu. Zdravý dospělý člověk by neměl vypít více než jednu sklenici denně.

 

„Pro malé děti nejsou freshe příliš vhodné. Výjimkou by mohl být případ, kdy dítě odmítá ovoce či zeleninu v kuse. V tomto případě je možné nabídnout šťávu z jednoho středně velkého kusu ovoce a nepřidávat cukr. Je třeba volit druhy ovoce vhodné pro děti, aby se snížilo riziko vzniku alergické reakce. Větší množství freshů může u dětí vyvolat zažívací obtíže, jako je průjem a podobně,“ upozornila Hana Sládková Kavínová, nutriční specialistka Kliniky GHC Praha.

 

 

V přípravě čerstvých šťáv se fantazii meze nekladou. Lze je připravit prakticky z jakéhokoli druhu ovoce nebo zeleniny. „Mezi nejoblíbenější patří klasické pomerančové freshe. Na jejich přípravu je třeba pět až šest pomerančů. Výborné jsou také kombinace různých druhů ovoce, například jahod a banánu nebo jablek a mrkve, přidat se dají i čerstvé bylinky. Zkombinovat se dá v podstatě cokoli, záleží na chuti,“ řekl Radek David.

 

Označení „stoprocentní“ na krabicích znamená pouze to, že jde o džus připravený z jednoho druhu ovoce. Extrakt například z pomerančů se nejprve tepelně upraví, zkoncentruje a následně smíchá s vodou, případně s cukrem. Představa, že se v obsahu litrové krabice skrývá šťáva vylisovaná jen z pomerančů, je tedy zcela klamná. Oproti tomu freshe obsahují pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu.

 

fresh, juice
Zdroj: isifa.com Udělat si domácí fresh je lahodné i zdravé. Jen pozor na děti!


Jak si doma udělat fresh?
 

JABLEČNÝ FRESH S MÁTOU
 

Co je potřeba: 2 jablka, 2 mrkve, 5 lístků čerstvé máty

 

Postup: Jablka i mrkev omyjte a očistěte. Vložte do mixéru nebo odšťavňovače a dobře rozmixujte, není nutné mixovat úplně do hladka, v nápoji mohou zůstat kousky ovoce a zeleniny. Nakonec přidejte lístky máty a chvíli mixujte.

 

 

POMERANČOVÝ FRESH SE ZÁZVOREM
 

Co je potřeba: 5–6 pomerančů, 1 limetka, trocha zázvoru, trocha třtinového cukru

 

Postup: Pomeranče oloupejte a rozmixujte v mixéru nebo odšťavňovači, zakapejte šťávou z limetky a přidejte trochu nastrouhaného zázvoru. Nápoj můžete dosladit trochou třtinového cukru. Dobře promíchejte.

 

 

 

 

  ČTĚTE TAKÉ:

Jíte zdravě, ale energie nikde? Víme proč!

Mrkev má nejzdravější kořínek

Namažte si vitaminy na chleba
 

TN.cz
Reklama