Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 25.2. 2014 12:28
Ovoce pod lupou

ROZBOR: Co všechno je v obyčejném citrónu z obchodu? Éčka, kyseliny, chemie...

Citron
Zdroj: Thinkstockphotos

Citrón není úplně typickým ovocem, které bychom po večerech mlsali před spaním. Co se ale vlastně skrývá pod žlutou slupkou v kyselé dužině?

To se rozhodl zjistit James Kennedy, který si dal za úkol citrón rozebrat od kůry až po poslední pecičku. A zjistil, že kromě vody, minerálních látek a vitamínů je v citrónu i spousta éček.


"Citrón obsahuje polyfenoly, vlákninu, vitamíny, minerální látky, karotenoidy a stopové množství mastných kyselin," doplňuje nutriční terapeutka Gabriela Tomanová.


Tabulka - vše o citrónech


Citrón ovšem skrývá například i rutin, který barví plod do žluta a zároveň v těle funguje jako antioxidant. Důležitá je i vláknina, která rozpouští cholesterol a chrání před rakovinou tlustého střeva, na kterou Češi mimořádně často umírají.
 


"Dále je výborným zdrojem vitamínu C (kyseliny Askorbové), který posiluje imunitní systém, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst," vypočítává Tomanová.


Výrazně ovšem varuje před krájením citrónu kovovým nožem, protože přímý kontakt vitamínu C a kovu životadárnou látku bez milosti ničí.


"Pravidelným pitím sklenice vody se šťávou vymačkanou z poloviny citronu předcházíme problémům s překyselením žaludku nebo pálením žáhy, Citron se totiž chová v těle i přes svou kyselost jako zásada a vyrovnává hladinu pH," uzavírá nutriční terapeutka.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Žena se rok stravovala jen v kavárnách. A to je matka dvou dětí!

Britové hodnotí na videu česká jídla: Je to stejně pitomé jako jejich kuchyně

pez TN.cz
Obchodní sdělení

Poradna čtenářům

Reklama