Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 18.9. 2014 12:07
Velká kuchařka

Sezóna vrcholí! Netradiční tipy, jak houby zpracovat

Hřib dubový
Zdroj: isifa.com

Houbařská sezona v ČR vrcholí. Houby rostou všude a nadprůměrně, řekl dnes ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Co v září roste a jak košíky hub zpracovat?

V porovnání s předchozími týdny budou houbaři úspěšní už i ve středních Čechách a kolem Prahy, kde houby kvůli suchu zatím nebyly. Pokud vydrží počasí, situace by se neměla výrazně změnit ani v dalším dnech.

 

Lidé si při sběru hub mohou vybírat. V lesích a na loukách najdou prakticky všechny druhy hub ze všech skupin a rodů, uvedl Landa. Z nejznámějších jmenoval hřiby, holubinky, ryzce a muchomůrky. Vedle toho se už začaly objevovat i podzimní bedly a pečárky.

 

Současně začaly v nové vlně růst jedovaté muchomůrky tygrované. V této souvislosti mykolog upozornil na možnou záměnu jejích mladých plodnic s jedlou muchomůrkou šedivkou. Z jedovatých druhů rostou podle mykologa i pavučince, pečárky zápašné, čechratky podvinuté, pestřce nebo muchomůrky červené a citronové.

 

 

Jak houby zpracovat?

 

Jak budete doma houby zpracovávat, na to byste měli myslet už v lese. Pokud nechcete,aby vám houby začaly plesnivět, nikdy je nesbírejte do igelitových tašek. Ideální na sběr jsou košíky, případně tašky látkové. Než je do košíku nebo tašky uložíte, vždy každou houbu očistěte od hlíny, jehličí a dalších nečistot. Domácí zpracování pak bude jednodušší.

 

Po příchodu domů houby vyndejte, případně dočistěte. Kloboučky jemně otřete vlhkou houbičkou na nádobí nebo hadříkem. Pokud budete houby sušit, nikdy je nenamáčejte. Před samotným sušením nakrájejte na plátky a pokládejte na plech vyložený například pečícím papírem. Na sušení se nejvíce hodí hřib sametový, borový, dubový, hnědý, kozák nebo klouzek.

 

Jestli se chystáte houby zamrazit, očištěné kousky nakrájejte, vložte do mikroténového sáčku nebo plastové mističky a uložte v mrazáku. Odborníci také doporučují houby nejdřív krátce tepelně upravit, aby se zbavily případných toxinů.

 

115

GALERIE: Houby

Zdroj: zpravy@nova.cz

Jan Jáchym našel 1309 hřibů

Jan Jáchym našel 1309 hřibů

Hodnocení:

 

Uchovávat houby lze také ve sladkokyselém nálevu. Základem je houby povařit, rychle zchladit (aby neztratily barvu a vitamíny) a naskládat do zavařovací sklenice.

 

V neposlední řadě lze z hub udělat houbové koření, které se hodí do omáček, pod maso a nejlepší na tom je, že vydrží měsíce. Nemusíte se proto bát, že se do zimy zkazí. Jak na to? Houby pokrájejte, osolte a poduste než pustí šťávu, kterou odlévejte stranou. Poté, co ztratí šťávu, je podlijte vodou a znovu přiveďte k varu. Odloženou šťávu smíchejte s vývarem a vzniklou směs svařte do podoby sirupy. Ještě horkou tekutinu nalijte do skleniček a sterilujte 40 min při 90 stupních.

 

BEDLA VYSOKÁ
Bedel v našich lesích roste vícero druhů. Bedla vysoká je však u českých houbařů nejoblíbenější, protože je nechutnější. Má dlouhou štíhlou nohu a charakteristický je její široký klobouk.

 

Tip na pokrm: Výtečné jsou její kloboučky obalované v trojobalu a smažené na oleji. Do mouky můžete přihodit třeba špetku pálivé papriky.

 

HŘIB HNĚDÝ
Hřib hnědý (zvaný také suchohřib) má kaštanově hnědý klobouček a žluté až zelenožluté póry. Jedná se o jednu z nejběžnějších a nejoblíbenějších hub u nás vůbec. Hřib hnědý najdeme v listnatých i jehličnatých lesích. Hřib hnědý se dá nalézt ještě v prosinci. Pak je ale třeba dávat zvlášť pozor, aby nebyl přemrzlý.

 

Tip na pokrm: Hřib hnědý je v kuchyni velmi oblíbený a dá se využít nejrůznějšími způsoby. Výtečný je naložený v octovém nálevu. Větší exempláře se dají obalit a osmažit jako řízky.

 

Srostlé hřiby
Zdroj: došlo mailem

 

KLOUZEK OBECNÝ
Klouzek obecný je světle hnědá, datlově hnědá nebo popřípadě žlutohnědá houba, s tlustou pokožkou pokrytou slizem. Tu lze velmi dobře sloupnout. Má lesklý klobouček obvykle 3 – 7 centimetrů široký. Roste samostatně i ve skupinách. Je velmi chutný a dobře stravitelný. A má řadu příbuzných - např. klouzek sličný či klouzek strakoš.

 

Tip na pokrm: Z klouzků jsou ke zpracování vhodné především jejich kloboučky. Jejich využití je velmi široké. Každopádně je ale dobrý nápad je vždy před zpracováním oloupat Nejlepší je udělat to hned po sběru ještě v lese. Jinak se na jeho lepkavý povrch nalepují nečistoty.

 

KOZÁK BŘEZOVÝ
Také kozáků se v našich lesích vyskytuje vícero druhů. Všechny druhy kozáků jsou si velmi podobné. Obecně patří mezi jedlé houby, proto není nevyhnutelně nutné rozlišovat je důsledně. Kozák březový má klobouček v několika různých odstínech hnědé barvy a bělavou nohu pokrytou hnědočernými šupinkami. Kozák březový roste podle svého názvu výhradně pod břízami, se kterými žije v symbióze. Oblíbený je ale také kozák osikový.

 

Tip na pokrm: Kozák březový je vynikající v guláších a omáčkách. Jeho chuť a pevnost vynikne také v octovém nálevu.

 

 

HOLUBINKA NAMODRALÁ
Holubinka namodralá je charakteristická svým kloboučkem a to nejen jeho zbarvením, které má již v názvu, ale také jeho tvarem. Klobouček je široký 5 – 14 centimetrů, v mládí je kulovitý, později vyklenutý, až prohloubený. V dospělosti má holubinka namodralá různé odstíny modré, fialové, olivově zelené, místy je dokonce až zarůžovělá. Holubinka namodralá roste především v listnatých lesích u dubů, buků a habrů.

 

Tip na pokrm: Holubinka namodralá je dost možná nejchutnější ze všech holubinek, což ji činí velmi univerzální. Výborná je ale v polévkách, kterým dodává jemnou masitou chuť.

 

KŘEMENÁČ OSIKOVÝ
Křemenáčů je celá řada - osikový, březový či smrkový. Většinou mají oranžový klobouk, bílou nohu s tmavými šupinkami a při řezu začnou tmavnout. Jak už název napovídá, tyto oblíbené houby rostou pod stromy, které jim daly druhová jména.

 

Tip na pokrm: Křemenáč zavoní v každé polévce, pokud pro známé či rodinu připravíte například bramboračku s kousky vynikající tmavé houby, zapráší se po ní.

 

Houbaření
Zdroj: Mediafax

 

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
Hlíva je houba pro opravdové labužníky. Roste na velkých trsech na kmenech stromů. Dá se najít v podstatě celoročně a lze ji i uměle pěstovat.

 

Tip na pokrm: V kuchyni má všestranné použití. Oblíbený je houbový prášek, který se vyrábí rozemletím usušených plodnic. Podle některých vědeckých studií obsahuje dokonce protirakovinotvorné látky.

 

HŘIB PRAVÝ
Hřiby najdeme od jara až do prvních mrazů. Sezona začíná těmi dubovými a končí smrkovými. Ceněné jsou ale i borováci.

 

Tip na pokrm: Ty malé dejte do octového nálevu, ty velké můžete obalit a osmažit. A pokud jich máte opravdu hodně, naložte si je na zimu třeba do sádla.

 

Lišky
Zdroj: TN.cz

 

LIŠKA OBECNÁ
Roste od jara do pozdimu. A kde je jedna, tam jich může být i tisícovka. Houbaři ji mají rádi kvůli tomu, že nikdy není červivá.

 

Tip na pokrm: Smažené lišky s vajíčkem a slaninou jsou skutečnou lahůdkou.

ČTK, ana TN.cz