Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 11.4. 2014 12:06
videorecept dobrou chuť

Láďa Hruška vaří LEVNĚ A CHUTNĚ: Domácí celozrnný chléb je lepší než z pekárny

Zdroj: TV Nova

Láďa Hruška je zdatný kuchař a přesvědčil o tom i populárního hudebníka Michala Davida. Upekl mu výtečný celozrnný domácí chléb. A kouč Hlasu ochutnával tuto pochoutku před kamerami Prásku!

Chleby, které kupujeme v obchodech, jsou stále dražší a dražší. Jejich kvalita je přitom často velmi zoufalá. Drolí se, nedají se dobře uříznout a po chuti často není ani památky.

 

Inspektor Láďa Hruška se proto rozhodl upéct domácí chléb. A ne jen tak obyčejný. Připravil domácí ořechový celozrnný chléb. A jak se mu povedl? To nechal náš potravinový inspektor ohodnotit kouče Hlasu a hvězdu české populární hudby Michala Davida.

 

Levně a chutně s Ladislavem Hruškou - Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida
Zdroj: TN.cz

 

 

Návod na přípravu
 

Připravíme si kvásek v hrnečku: Nalejeme do něj decilitr vlažné vody, rozdrobíme do ní jednu kostku droždí a přidáme jednu lžičku cukru. Zamícháme a počkáme, až kvásek vzejde. Do mísy si připravíme těsto: Základem jsou tři vrchovaté hrnky celozrnné žitné mouky a tři hrnky hladké pšeničné bílé mouky. Do směsi mouky přidáme 4 lžičky soli a 4 lžičky chlebového koření (můžeme nahradit drceným kmínem). Do této směsi přidáme vzešlý kvásek a na konec ještě půllitrový hrnek vlažné vody.

 

Mícháním vytvoříme těsto, ze kterého uplácáte bochník. Ten necháte v míse 45 minut kynout. Po vykynutí bochánek rozprostřeme a do těsta nalámeme ořechy, které do těsta zapracujeme. Vzniklý bochánek rozdělíme na dvě části a necháme zase 45 minut kynout.

 

 

Poté pečeme v troubě rozehřáté na 225 stupňů. Po 5 minutách chleby potřeme vodou a teplotu snížíme na 175 stupňů. Dále chleby pečeme přibližně hodinu do zlatova. Dobrou chuť!

 

Podívejte se v galerii, jak ochutnával Michal David: 

113

Levně a chutně - Ořechový chléb ochutnal Michal David

Zdroj: TN.cz

Aplikace tn.cz
TN.cz

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

11.4. | 13:15 carol76
2
No nevím nevím, Michal David z něho zrovna úžasem neomdlíval :-))
11.4. | 18:30 achillevolfoni
-9
Už to vypadalo, že se tento národ naučil vyhledávat kvalitní suroviny... a ...
24.11. | 06:54 Miroslav Fojtík
-2
Jenom samé kecy ale kam se hrabou na pana Hrušku kluci v akci nebo Babica ten už nevěděl co by do jídla které vařil nacpal za trávu a koření.
11.4. | 18:30 achillevolfoni
-9
Už to vypadalo, že se tento národ naučil vyhledávat kvalitní suroviny... a samozřejmě z nich připravená jídla. Při sledování patlala Hrušky a pročtení oslavných komentářů jeho blafů, všechno padlo. Můžeme nadávat na nejlevnější polské potraviny (které jsou mimochodem kvalitní, jen je třeba umět je ...
11.4. | 13:54 jamej
-3
<a href="www.slevynamiru.cz">slevynamiru... Nejlepší slevy v Čr! více jak 130 druhů zboží a ceny lepší než na slevomatu!
11.4. | 13:20 J. Zahrob.
0
Nejdražší na celém chlebu jsou ty ořechy, které Láďa zapomněl zaúčtovat, ne každý má možnost si je natrhat. Osobně dávám ořechy radši do štrůdlu či vánočky, do chleba dávám semínka: sezam, slunečnice, len apod... Mouky používám graham napůl s celozrnnou žitnou.
11.4. | 13:15 carol76
2
No nevím nevím, Michal David z něho zrovna úžasem neomdlíval :-))
11.4. | 12:07 sharp12
-3
Láďa Hruška je na Švestku!