Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 22.5. 2014 19:22
Rady experta

Máslo, margarín nebo jejich směs? Odborník radí, co prospěje zdraví

Zdroj: TN.cz

Skoro denně si každý z nás minimálně jednou namaže na chleba máslo, margarín nebo pomazánkové máslo. Co z toho ale vybrat, aby z toho tělo mělo největší užitek a zdraví naopak nejmenší škody?

Přesně to pro vás rozebral dietolog a výživový specialista Pavel Suchánek. Nejprve základní rozdělení - roztíratelné tukyv regálech obchodů se dělí do tří základních kategorií. Na másla, margaríny a jejich mix, takzvané směsné tuky. Českou specialitou je pak pomazánkové (máslo), které EU nedávno ořezala o část názvu.


1. Másla


Mají podle předpisů obsahovat alespoň osmdesát procent mléčného tuku. "Máslo je dobrým zdrojem v tuku rozpustných vitamínů, prospívá střevní mikroflóře a zlepšuje vstřebávání vápníku a tím pomáhá předcházet řídnutí kostí," vypočítává odborník na výživu.


16

GALERIE: Másla

Zdroj: TN.cz

Másla - Jihočeské máslo Madeta

Hodnocení:


Na druhou stranu ovšem Suchánek před máslem varuje strávníky s vysokým cholesterolem nebo srdečními chorobami v rodině. Kvůli vysokému obsahu tuku totiž máslo "zanáší" cévy a měli by se mu vyhnout všichni, kdo si hlídají štíhlou linii.


2. Margaríny


Margaríny nejsou vyrobené ze živočišných tuků, ale z rostlinných olejů. "Díky tomu obsahují spoustu nenasycených mastných kyselin, které pomáhají bojovat s vysokou hladinou cholesterolu," tvrdí Suchánek.

Margaríny - Rama
Zdroj: TN.cz

Margaríny - Lahodný duet
Zdroj: TN.cz


Margaríny jsou také bohatým zdrojem takzvaných esenciálních mastných kyselin. To jsou látky, které lidské tělo potřebuje ke správnému fungování, ale nedokáže si je vyrobit samo.


3. Směsné tuky


Jsou vlastně kombinací prvních dvou skupin, tedy směsí másla a margarínu v různém poměru. A představují tak pomyslnou zlatou střední cestu. Pokud dáte na energetickou hodnotu, sáhněte po směsi, kde převažuje margarín.

15

GALERIE: Směsné tuky

Zdroj: TN.cz

Směsné tuky - Rama s máslem

Hodnocení:


4. Pomazánkové (máslo)


A pak je tu tahle česká specialita. Pomazánkové máslo se liší od másel klasických a margarínů především tím, že obsahuje o hodně méně tuku a přibližně čtyřikrát víc bílkovin. Tím pádem je vhodné v podstatě pro kohokoli.


Pomazánkové máslo
Zdroj: TN.cz


Ať už kupujete máslo nebo margarín, vždycky si obal podrobně prostudujte. U některých testovaných másel se totiž ukázalo, že by se správně tímto titulem vůbec neměla chlubit, protože nesplňují základní podmínky másla. Více ve videu pod titulkem článku.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tipy do kuchyně, které musíte vyzkoušet!

Nechutná fakta o jídle: Víte, co jíte? Zde je přehled, ze kterého vám bude šoufl

pez, Lukáš Kukla TN.cz