Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 25.3. 2013 15:41
švindly výrobců

VELKÝ TEST: Víte, co je v mražené pizze? Falešná šunka a sýr nebo přebarvené olivy

Pizza_potravinový inspektor
Zdroj: tn.cz / isifa

Co je v mraženém jídle, které jíme? Po skandálu s koňským masem a nepravých biovejcích si tuto otázku pokládá nejspíš každý z nás. Co třeba obsahují mražené pizzy, které se prodávají v supermarketech? Podívejte se, co odhalili potravinoví experti!

Německý spotřebitelský magazín Guter Rat oslovil chemicko-technologické odborníky, kteří se pod lupou podívali na přísady používané v mražených pizzách. A co podle deníku Bild zjistili? Že výrobci na ingrediencích šetří a často švindlují. Co taková pizza ze supermarketu může obsahovat?


Falešná šunka
Místo pravé šunky na pizze často najdeme "šunku" z průmyslově zpracovaného masa. Taková šunka nevzniká běžným způsobem výroby, ale "pospojováním" několika kusů masa dohromady. I když to nezní zrovna vábně, u toho typu šunky je garantováno nejméně 90 procent obsahu masa. Mnohem méně ho však je v šunkových náhražkách, kde obsah masa bývá i pod 50 procent a pro dosažení většího objemu se maso napouští vodou a různými zahušťovadly. Na obalu musí být vyznačeno, jakou náhražku masa výrobce použil.

 


Levné mořské plody
Pozor! Správná pizza „frutti di mare“ by měla obsahovat mořské plody jako jsou krevety, ústřice, škeble, garnáti či krabi. U levných pizz jsou však tyto plody nahrazeny zpracovanými surimi tyčinkami. Tato imitace krabího masa je ve skutečnosti hmota svalové bílkoviny získaná z ryb a pokud ji výrobce použije, musí to uvést na obalu. U těchto plodů se také používají zvýrazňovače chuti, aromata a potravinářská barviva.


Přebarvené olivy
Černé olivy jsou nejen v mražených pizzách oblíbenou přísadou. Ale i tady výrobci často šidí. Jak? Jako náhražku používají zelené olivy, které jsou výrazně levnější, protože nedozrávají tak dlouho. Přebarvují se glukonátem železnatým (E 579) a mléčnanem železnatým (e 585). U mražených pizz se dobarvované olivy skrývají za prostým nápisem "přídavná látka - glukonát železnatý".


Imitace sýru
Pravá "pizza mozzarella" by pochopitelně měla obsahovat originální mozzarellu z buvolího mléka. Protože je však velmi drahá, zpravidla se používá levnější typ mozzarelly nebo dokonce úplně jiný druh sýra. A leckdy je na pizze i nejlevnější varianta: sýrová náhražka vyrobená z rostlinného tuku. Pokud mražená pizza obsahuje hodně rostlinného tuku a jen dvě procenta sýra (mělo by to být až 18 %), mějte se rozhodně na pozoru.

 


Látka pro zvýšení intenzity chuti
Mražené potraviny často obsahují výtažek z kvasnic s obsahem glutamanu sodného, který se používá k posílení chuti pokrmu. Jenže na obalech zároveň bývá nápis "neobsahuje zvýrazňovače chuti". Výrobci totiž využívají skulinu v zákoně: kvasnicový extrakt sice chuť posiluje, ale z právního hlediska mezi chuťové zvýrazňovače nepatří.

 

JAK NA PIZZU A PÁR ZAJÍMAVOSTÍ SE DOČTETE ZDE: 

Pizza jednoduchý návod

Bramborová pizza

Poznejte královnu pizzy z Neapole


Aroma
Například na obalu jogurtu s jahodovou příchutí se můžeme setkat s informací, že výrobek obsahuje "přírodní aroma". Ale pozor: toto aroma nemá nic společného s ovocem, ale s potravinářskými bakteriemi a houbami. Jahodové aroma tak může být tvořeno až stovkou různých látek. Pokud však nápis hlásá „přírodní jahodové aroma“, musí v něm být podíl jahod 95 procent.

 


Cukr a sůl
Většina hotových pokrmů obsahuje až příliš mnoho cukru i soli. Podle expertů byste měli zkonzumovat maximálně šest gramů soli denně a 48 až 60 gramů cukru denně. Dejte si proto pozor, kolik cukru a soli kupované výrobky obsahují.

tn.cz / zdg