Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 9.7. 2014 08:49
Zavařování bez chemie

RECEPT: Udělejte si rybízovou marmeládu jako od babičky

Zdroj: TN.cz

Na mnoho zahrádkách právě teď dozrává rybíz. Mnoho lidí ho zavařuje a dělá z něj domácí marmelády nebo džemy. Podívejte se, jak udělat marmeládu jako od babičky bez chemie a želírovacích přísad.

Všichni jsme v dětství milovali marmelády a džemy od babičky. Nyní je sezona rybízu, když ho budete mít víc než sníte, zkuste jednoduchý recept a udělejte si z něj výbornou marmeládu. "Pravá rybízová marmeláda se musí obejít bez chemie. Není potřeba ani žádné želírovací přísady, jelikož želírovací schopnost rybízu je velká. Navíc v kombinaci s vyšším množství cukru marmeláda ztuhne bez přísad do druhého dne," radí specialistka na zavařování Dana Šmídková.
 

Suroviny:
1 kg uzrálého červeného rybízu
600 gramů krystalového cukru
 

Nejdříve si připravíme rybízovou šťávu. K její přípravě použijeme mlýnek na ovocnou šťávu, případně rybíz můžeme svařit s trochou vody, svařenou směs následně propasírujeme pře sítko. Musíme ale dát pozor, abychom rybíz úplně nerozvařili, protože by ztratil vitamíny a svou výživovou hodnotu. Během vaření také sbíráme pěnu.
 

"Nejdříve dávám zahřát rybízovou šťávu, ale nepřevařuju ji. Poté seberu pěnu, která se vytvoří na povrchu. Následně po dávkách dodám cukr a když se rozvaří, tak směs cukru se šťávou táhnu na malém ohni 10 minut. Pak zkusím, jestli je marmeláda vyželírovaná. Pokud ano, tak směs nalijeme do vypláchnutých sklenic a pečlivě víčky uzavřeme," popisuje Šmídková.
 


"Pokládáme je víčkem dolů a to ze dvou důvodů. Horkem se víčko zatáhne a do sklenice se tak nedostane vzduch a také poznáme, zda-li sklenice s marmeládou neprotékají. Necháme je takto do druhého dne," radí.

TN.cz