Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 27.2. 2013 19:15
Rady pro vaše zdraví

Seriál o rakovině: VELKÝ SEZNAM jídel, které vás můžou zachránit!

tn.cz proti rakovině_3
Zdroj: Isifa.com/ thinkstockphotos.com

Lékaři předepisují léky, někdy jsou v léčbě úspěšnější, jindy méně. Nemoci přitom máme podle vědců ve svých rukách, stačí se zamyslet nad tím, co jíme. Člověk by měl snít 400 g zeleniny a 200 g ovoce denně.

O blahodárném vlivu ovoce nebo zeleniny na lidský organismus se ví už dlouho, ale potravin, které jsou výborné v boji proti zákeřné rakovině, je daleko víc.
 

Vědci už dávno doporučují jíst všechny druhy ovoce a zeleniny, nejméně pět porcí denně, což pomáhá chránit před rakovinou a dalšími nemocemi. "Kupříkladu v Itálii jsou oblasti s minimálním výskytem rakoviny prostaty, což je připisováno velké konzumaci rajčat a selenu,“ podotýká docent Lubomír Novák, vedoucí interního oddělení Kliniky GHC Praha.


Jednou týdně by se k ovoci a zelenině měly přidat i luštěniny, například fazole nebo čočku. Odhaduje se totiž, že nízký příjem zeleniny má za následek 19 % případů rakoviny tlustého střeva.

Co jíst jako prevenci proti rakovině
 

Ryby
 

Ryby obsahují omega3 mastné kyseliny, které mohou ochránit před rakovinou tlustého střeva. Marinování prospěšné látky neničí, takže zůstávají i v již hotových zavináčích a makrelách, které dokonce obsahují dva druhy omega3 mastných kyselin (EPA a DHA), které působí protizánětlivě. Švédští vědci zjistili, že makrela třikrát týdně výrazně snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty.

 

 


 

Rajčata
 

Vědecké studie ukázaly, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o plnou jednu třetinu nižší u těch mužů, kteří pravidelně konzumují rajská jablka. Ať už syrová nebo ve formě rajského protlaku či kečupu.
 


Muži, kteří konzumují desetkrát či vícekrát za týden nějaký produkt z rajčat, měli nižší výskyt – o 34 procent – vysoce zhoubných, invazivních rakovin prostaty ve srovnání s těmi, kdo jedli produkty z rajčat pouze dvakrát týdně. Důvodem je zřejmě vysoká hladina antioxidantů v rajčatech. Více prospěšného lykopenu obsahuje protlak (29,3 mg/100 g) než stejné množství čerstvých rajčat (0,9 – 4,2 mg/100 g).
 

Cibule
 

Je již dlouho spojována s pozitivními účinky v prevenci rakoviny. Například v Číně, kde jsou cibule a česnek při vaření používány mnohem více než kdekoli jinde na světě, je riziko rakoviny žaludku nižší v průměru o 40 %.
 

Cibule je silně antibakteriální. Studie ukazují, že pomáhají až proti devíti druhům rakoviny. Působí příznivě proti nádorům trávicího traktu, žaludku a tlustého střeva. Omezuje také růst buněk.


 

 

 

Chuťově výrazné cibule (zvláště šalotka a štiplavé žluté odrůdy) jsou účinnější v potlačení růstu buňek rakoviny tlustého střeva a jater, než jemně chutnající odrůdy.
 

Čočka
 

Čočka je velice hodnotná potravina. Pomáhá snižovat hladinu cukru a škodlivého cholesterolu v krvi a působí také jako prevence proti rakovině.
 

 

Fazole a hrášek
 

Jsou plné proteinů, vitaminů a minerálů. A hlavně jsou zdrojem cenné látky inositolu, která chrání před rakovinou střev, prsu a prostaty. Chlorofylin z hrášku na sebe váže škodlivé látky v těle, chrání nás před rakovinou střev.
 

 

 

 

Brokolice
 

Jedna ze studií uvádí, že konzumací brokolice jedenkrát týdně se snížilo riziko rakoviny prostaty a plic o 50 %.
 

Češi jedí stravu s nízkým obsahem vlákniny (10 až 20 g), mimo jiné se tím vysvětluje i vysoký výskyt rakoviny střeva. Denně jí máme přijmout nejméně 30 g! Brukvovitá zelenina je na vlákninu bohatá – cca 2,5 g ve 100 g.
 

Brokolice obsahuje glukosinoláty, které jsou známy svými protirakovinnými účinky. Ve studiích byla uvedena spojitost zvýšené konzumace brukvovité zeleniny se sníženým výskytem rakoviny plic, prostaty, prsu, tlustého střeva, slinivky, žaludku, močového měchýře, jater, vaječníků.
 

 

Borůvky
 

Borůvka je jedním z bojovníků proti rakovinovému bujení. Obsahují totiž pterostilben, což je přirozený antioxidant, který pomáhá ničit vysoce reaktivní molekuly zvané volné radikály. Ty mohou vyvolat růst rakovinných buněk.

 

ČTĚTE NA POKLIČKA.CZ

Nejzdravější potraviny světa 1. část

Nejzdravější potraviny světa 2. část
 

Papája
 

Papája obsahuje barvivo lykopen, které je téměř desetkrát účinnější při ochraně buněk než beta-karoten obsažený v mrkvi.
 

Meloun
 

Je bohatý na lykopen. Chrání hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek.
 

lub TN.cz

Diskuze

5.6. | 16:31 Ivana Mrázková
0
Náhlasit nevhodný komentář
Pokud člověk začne jíst více zeleniny a ovoce, nezdravé nasycené tuky raději nahradí oříšky a semínky a pokud možno vyřadí i cukr a lepek, který vlastně nesnese žádný lidský organismus, nemůže udělat krok vedle. Dobrou náhradou je třeba pohanka - https://www.rawmarket.cz/obiloviny/pohanka :)
27.2. | 08:35 petrovytipy
2
Náhlasit nevhodný komentář
Mně pomohly bylinky. Tady vám pošlou knihu o účinných bylinkách zdarma: http://amc-jablonec.hyperlink.cz/ Prima den Petr