Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 1.8. 2013 08:08
Šéfkuchař testoval

VELKÝ TEST HERMELÍNŮ: Který je nejlepší a který totálně propadl?

Zdroj: TN.cz

Chutnají vám plísňové sýry? Šéfkuchař Jiří Voráč pro vás otestoval, který je nejlepší, a který byste raději měli nechat v obchodě, protože vůbec nijak nechutná. Podívejte se na velký test hermelínů.

V našem dalším testu jsme podrobili zkoušce chuti jedenáct sýrů, které jsou běžně k prodeji na pultech českých obchodních řetězců. Tentokrát jsme s šéfkuchařem Jiřím Voráčem z pražské restaurace La Truffe otestovali kvalitu sýrů s bílou plísní na povrchu. Češi je znají pod názvem hermelín.
 

"Většina sýrů je typu Camembert. Tento typ pochází z Francie ze stejnojmenné vesničky Camembert. Je to sýr, který je na začátku zrání méně výrazný, v průběhu zrání se chuť zvýrazňuje až je trochu palčivý," vysvětluje Voráč. "Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka," dodal šéfkuchař z restaurace La Truffe.
 

VÝSLEDKY TESTU PODLE JIŘÍHO VORÁČE:

Vítěz testu - 1. místo: Président: Camembert, měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu
 

Test sýrů - camembert - Président
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 24,90 Kč
Hmotnost: 90 g
Cena za 100 g: 27,67 Kč
Složení: pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, ušlechtilá plíseň, Penicillium candidum. Tuk v sušině: 60%. Sušina: 50%.
Výrobce: neuvedeno. Prodávající: Lactalis CZ, s. r. o., Českobrodská 1174, Praha 9
 

Hodnocení: "Je velmi jemný, máslový. Chuť odpovídá. Hodil by se k mladým červeným vínům. Je to můj favorit. Velice dobrý a kvalitní sýr."
 

Podívejte se, jak ohodnotil jednotlivé sýry šéfkuchař Jiří Voráč z pražské restaurace La Truffe:
 


 

2. místo: Albert: Sýr s bílou plísní, měkký zrající polotučný sýr s bílou plísní na povrchu
 

Test sýrů - camembert - Albert
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 14,90 Kč
Hmotnost: 120 g
Cena za 100 g: 12,42 Kč
Složení: pasterizované mléko, jedlá sůl, syřidlo, mlékárenské kultury, Penicilum candidum. Sušina min. 43% hm., tuk v sušině min. 43 % hm., jedlá sůl max. 3%.
Výrobce: Tatranská mliekareň, Nad traťou 26, Kežmarok, Slovensko. Země původu: Slovensko
 

Hodnocení: "Je hodně výrazný, poměrně slaný. Je vyzrálý, je trochu starší. Patří mezi čtyři nejlepší."
 

3. místo: Král sýrů: Nebeský, svěží plísňový sýr jemného aroma a čerstvé chuti
 

Test sýrů - camembert - Král sýrů
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 37,90 Kč
Hmotnost: 120 g
Cena za 100 g: 31,58 Kč
Složení: mléko, čistá mlékařská kultura, Penicillium candidum. Sušina: 48%. Tuk: 29%.
Výrobce: Pribina Přibyslav. Distributor: TPK, spol. s r. o., Velkomoravská 2714/28, Hodonín
 

Hodnocení: "Je měkký, docela vyzrálý. Chuťově je velice dobrý, je tučný. Doporučuji, je to velmi dobrý sýr."
 

Podívejte se na závěrečné hodnocení šéfkuchaře Jiřího Voráče:
 


 

4. místo: Madeta: Plesnivec, camembertský sýr, měkký zrající polotučný sýr s bílou plísní na povrchu
 

Test sýrů - camembert - Madeta
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 26,50 Kč
Hmotnost: 80 g
Cena za 100 g: 33,13 Kč
Složení: pasterizované mléko, jedlá sůl max. 3%, syřidlo, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň Penicillium candidum. Sušina: min. 43%, tuk v suš. min. 43%.
Výrobce: Tatranská mliekareň, a. s., Nad traťou 26, Kežmarok, Slovensko. Prodávající: MADETA a. s., Rudolfovská 246/83, České Budějovice
 

Hodnocení: "Teče, mohl by proto být dobrý. Není úplně máslový, jak jsem si představoval. Chuť je ale příjemná, je hodně jemný."
 


5. místo: Blaník: Camembert

 

Test sýrů - camembert - Blaník
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 29,90 Kč
Hmotnost: 125 g
Cena za 100 g: 23,92 Kč
Složení: mléko, jedlá sůl, syřidlo, sýrařské a plísňové kultury. Tuk v sušině 45%. Tuk: nejméně 19,5% hm.. Sušina: 44%.
Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Německu. Prodávající: ALIMPEX FOOD, a. s., Českobrodská 1174, Praha 9 - Kyje
 

Hodnocení: "Tento sýr je už hodně vyzrálý. Už naopak vypadá kvalitně. Chuť je máslovitá, je výborný."
 

 

 

6. místo: Král sýrů: Hermelín, měkký zrající plnotučný sýr s bílou plísní na povrchu
 

Test sýrů - camembert - Král sýrů
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 29,90 Kč
Hmotnost: 120 g
Cena za 100 g: 24,92 Kč
Složení: mléko, čistá mlékařská kultura, Penicillium candidum. Sušina: 48%. Tuk: 26,4%.
Výrobce: Pribina Přibyslav. Distributor: TPK, spol. s r. o., Velkomoravská 2714/28, Hodonín
 

Hodnocení: "Je středně zralý, chuťově není moc vysoko. Je lehce do tvarohova, i když byl poměrně dost vyzrálý. Není moc výrazný. Po polknutí necítím nic."
 


7. místo: Merci Chef!: Camembert

 

Test sýrů - camembert - Merci Chef!
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 24,90 Kč
Hmotnost: 90 g
Cena za 100 g: 27,67 Kč
Hodnocení: "Vypadá docela vyzrále. Příjemně chutná, jen je možná trochu víc slaný. Docela dobrý sýr, je výrazný."
 

8. místo: Tesco: Camembert, měkký zrající polotučný sýr s bílou plísní na povrchu
 

Test sýrů - camembert - Tesco
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 25,90 Kč
Hmotnost: 120 g
Cena za 100 g: 21,58 Kč
Složení: pasterizované mléko, syřidlo, jedlá sůl, mlékařské kultury, Penicillium candidum. Sušina nejméně 43%. Tuk v sušině nejméně 40%. Sůl max. 3%.
Výrobce: tatranská mliekareň, a. s., Nad traťou 26, Kežmarok. Země původu: Slovensko. Vyrobeno pro: Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68b, Praha 10
 

Hodnocení: "Tento sýr je nevyzrálý, tento sýr není dobrý. Chuť je nevýrazná. Nechutná mi."
 


9. místo: Polser: Camembert, sýr s bílou plísní na povrchu, měkký, vysokotučný, 60% v sušině

 

Test sýrů - camembert - Polser
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 14,90 Kč
Hmotnost: 90 g
Cena za 100 g: 16,56 Kč
Složení: pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, ušlechtilá plíseň Penicillium candidum
Výrobce: Polser SP. z o. o., ul. Armii Krajovwej 18, Siemiatycze, Polsko. Distributor: Lactalis CZ, s. r. o., Českobrodská 1174, Praha 9 - Kyje
 

Hodnocení: "Na povrchu je středně zralý. Chuťově působí lehce tvarohovitě, není ještě úplně vyzrálý tak, jak by měl být. Má slušnou chuť, je výrazný. Potřeboval by ale určitě ještě uzrát."
 

 

10. místo: Billa: Camembert - zrající sýr s bílou plísní na povrchu
 

Test sýrů - camembert - Billa
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 19,90 Kč
Hmotnost: 100 g
Složení: Mléko, smetana, jedlá sůl, syřidlo, mléčné kultury, Penicillium candidum. Min. 49% tuku v sušině, min. 43% sušiny.
Výrobce: neuvedeno. Země původu: Česká republika. Vyrobeno pro BILLA, spol. s r. o., Modletice 67, Říčany u Prahy
 

Hodnocení: "Na omak je hodně tvrdý, pod plísní začíná dozrávat, ale uvnitř je tvarohový. Stejně tak chuť, není ani výrazná. Průměrný sýr."
 


11. místo: Stříbrňák: Camembert, přírodní zrající sýr s bílou plísní na povrchu

 

Test sýrů - camembert - Stříbrňák
Zdroj: Martin Chamer

 

Cena: 22,50 Kč
Hmotnost: 80 g
Cena za 100 g: 28,13 Kč
Složení: Minimálně 38% sušiny
Výrobce: MW Oberfranken-West eG Wiesenfeld, Německo
 

Hodnocení: "Sýr je tvrdý, gumový, což napovídá, že nebude asi příliš kvalitní. Chuť je úplně tvarohová. Nechutná mi."
 

GALERIE VŠECH TESTOVANÝCH SÝRŮ:
 

111

GALERIE: Test plísňových sýrů

Zdroj: Martin Chamer

Test sýrů - camembert - Président

Hodnocení:

 

ČTĚTE TAKÉ:

Pozor! I biopotraviny obsahují nebezpečná "éčka"

 

TN.cz
Reklama