Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 27.3. 2013 14:02
Servis před Velikonocemi

Velký TEST VELIKONOČNÍCH MAZANCŮ: Pekař prozradil, jak poznáte ten kvalitní!

Test mazanců_Hanus
Zdroj: Tn.cz/ Pražský kulinářský institut

Velikonoce už se kvapem blíží. Každý si rád vychutná velikonoční mazanec. Jak by takový správný mazanec měl vůbec vypadat? A můžeme to poznat i my, běžní kupující. To nám prozradil pekař a lektor Pražského kulinářského institutu Martin Hanus.

Velikonoční mazanec by měl být krásně vláčný, plný rozinek, mandlí, měl by chutnat po másle a rozplývat se na jazyku. Najdeme vůbec takový na pultech českých obchodů? Redakční test najdete ZDE. Pekař a lektor Pražského kulinářského institutu Martin Hanus nám řekl pár základních rad, jak poznat kvalitní velikonoční mazanec od nekvalitního.


PORADÍME VÁM, JAK SNADNO NA DOMÁCÍ MAZANEC! 
 

Na co bychom si měli při koupi mazance v supermarketu dát pozor? Jde vůbec poznat kvalitní od nekvalitního?
 

Samozřejmě to jde. Poznáte to tak, když si na něj sáhnete. Některé mazance vypadají, že jsou veliké, ale váha tomu neodpovídá. Je „nafouklý“ a střída není tak hutná, jak by u mazance, respektive u vánočky, měla být. Mazanec by měl být vláčný týden a to dosáhnete tím, že je těsto hutné.
 


A jak poznáme, že těsto je správně hutné?

 

Pokud vezmete jen střídu, tedy mazanec bez kurky, a zmačkáte ji, tak vám zbude jen vlhká kulička. U průmyslových mazanců se vám to většinou nepovede. A také očka nebo bublinky, které budete na střídě mít, tak budou větší a to není nikdy dobré. Čím větší jsou očka, tím mazanec vysychá dříve.
 

Zdroj: TN.cz

 

Na co bychom si při nákupu velikonočního mazance měli dát ještě pozor?
 

Důležité je také dát pozor na to, jakou má barvu. Zda je dobře vypečený a není příliš bledý, nebo naopak připálený.
 

VELKÝ REDAKČNÍ TEST DOMA.CZ VELIKONOČNÍCH MAZANCŮ NAJDETE – ZDE!
 

Mazanec podle pekaře Martina Hanuse
 

Velikonoční mazanec_recept

 

Nejdříve smícháme polohrubou a hladkou mouku, kterou dám do mísy. Do důlku, který vytvoříme v těstu, vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme do něj droždí. Ze stran postupně odebíráme mouku do té doby, než nám vznikne řídké těsto podobné jako na lívance, vše posypeme malou vrstvou hladké mouchy a necháme odpočívat na teplém místě asi 30 minut.
 

Následně dodáme všechny zbývající ingredience včetně 1/3 mléka a smícháme těsto. Mandle s rozinkami přidáváme na konec. Následně necháme těsto opět odpočinout 30 minut na dřevěném válu. Následně uděláme z odpočinutého těsto bochánek, dáme na plech a necháme asi hodinu kynout.
 

Vykynutý mazanec přetřeme rozšlehaným vajíčkem, nasypeme na povrch mandlové plátky a nahoře nařízenme do tvaru kříže. Nakonec mazanec upečeme v předehřáté troubě na 160 minut. Délka pečení je 40 až 50 minut.
 

DŮLEŽITÉ RADY NA ZÁVĚR:
 

• Správná teplota v kuchyni by měla být asi 25 stupňů, v místnosti by neměl být průvan.
 

• Všechny suroviny zpracujte v pokojové teplotě a máslo musí být opravdu změklé. Mléko pak musí být vlažné, nikoliv horké.
 

• Do těsta dejte vanilkový cukr, pokud ho nemáte, použijte obyčejný, nikoliv vanilinový.
 

DALŠÍ TESTY POTRAVIN:
VELKÝ TEST A NÁVOD: Jak nekoupit na Velikonoce špatná vajíčka
TEST KÁVY: Máte doma skutečnou lahůdku, nebo pijete břečku? Víme, která je nejlepší!
Velký test čokoládových zajíčků: Víme, který šidí vás i vaši peněženku!
VELKÝ TEST MLÉKA: Je české mléko vůbec zdravé? Není to jen voda?
VELKÝ TEST SÝRŮ: Jsou v Česku prodávané balené eidamy a goudy kvalitní?
VELKÝ TEST MÁSLA: To drahé propadlo! Víme, které je nejlepší!
Která dušená šunka je nejlepší? Podívejte se, co odhalil velký TEST
Velký test mazanců: To je teda gól, vyhrál ten nejlevnější!

tn.cz / hmr

Diskuze

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.