Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 23.1. 2011 19:51

Soutěž ve šlapání zelí! NEJLEPŠÍ RECEPTY ZE ZELÍ

V době nadcházející chřipkové sezóny určitě příjdou vhod recepty na jídla bohatá na vitamíny. Tentokrát jsme vybrali zelné recepty, které nejen chutnají, ale i zahřejí.

Kysané zelí lidé používají nejen jako přílohu k jídlu. Od pradávna je totiž považováno za přírodní lék. Je zdrojem vitamínu C i B a posiluje imunitu.

 

PODÍVEJTE SE:

Ve Vsetíně proběhlo mistrovství republiky ve šlapání zelí

 

 

Zelí nemusí být jen přílohou k oblíbenému vepřu a knedlu, může se stát i součástí samotného pokrmu.

 

Pivní zelí s pivem z Bavorska


Suroviny
1 kg čerstvého zelí. 100 g medu, 1 - 2 lžičky soli, 300 ml černého piva/ležáku, 300 ml jablečného moštu, nebo šťávy, kmín, 50 g sádla


Postup
Zelí nastrouháme najemno a dáme do kastrolu s ostatními ingrediencemi. Přikryjeme a dusíme dokud zelí nezměkne a nezezlátne. Občas zelí zamícháme.


Zelí podáváme například s restovanými bramborami k jelitům, vepřové pečeni nebo pečenému krocanovi.

 

Plněné zelí

 

Suroviny
1 hlávka zelí, 50 g másla, sůl Náplň: 1 houska, 1 cibule, 1 vejce, 250 g mletého vepřového masa, sůl, drcený pepř

 

Postup
Hlávku zelí rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme ve vroucí osolené vodě. Housku namočíme do studené vody. Vejce smícháme s vepřovým masem, přimícháme vymačkanou žemli, cibuli nakrájenou nadrobno, dochutíme solí a pepřem.


Formu vymažeme máslem a vyložíme spařenými listy. Poklademe masovou směsí a znovu položíme list salátu, vrstvy střídáme, dokud zelí nespotřebujeme. Formu uzavřeme a pečeme v troubě ve vodní lázni.

 

Zelné palačinky


Suroviny
300 g hlávkového zelí, 2 vejce, 2 dcl mléka, 100 g polohrubé mouky, 200 g vařeného uzeného masa, sůl, pepř, olej na smažení

 

Postup
Očištěné čerstvé zelí nakrájíme nadrobno a podusíme v malém množství osolené vody. Měkké zelí scedíme, necháme dobře okapat. Vejce rozšleháme s mlékem, solí, pepřem, přidáme zelí a na oleji usmažíme jako palačinky. Naplníme je nadrobno pokrájeným uzeným masem, srolujeme a podáváme.


Fatovo kuře

 

Suroviny
1 celé kuře, 1 pytlík kysaného zelí, 1 ostravská klobása, sůl, paprika, kmín, špek


Postup
Nakrájíme si ostravskou klobásu a smícháme ji s vyždímaným zelím. Směsí naplníme kuře a zauzlujeme, aby nám "nádivka" nevytekla. Kuře zvenčí osolíme, posypeme paprikou a kmínem. V pekáči kuře obložíme špekem a pečeme dlouho podle potřeby.

 

Po rozporcování kuře podáváme s bramborovým knedlíkem a zapíjíme pivem.


Skládané zelí


Suroviny
0,7 l kysaného zelí, hrnek rýže, 320g mletého masa, kyselá smetana, cibule, koření - sůl, mletá sladká červená paprika, kmín, pepř


Postup
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme mleté maso, ochutíme kořením a dusíme. Mezitím uvaříme rýži. Po uvaření necháme obě jídla vychladnout. Potom si připravíme pekáč anebo misku a její dno "vysteleme" kysaným zelím, na to dáme vrstvu rýže, na ní urestované maso, pak stále střídáme zelí, rýže, maso, zelí, rýže, maso. Základem je, aby bylo zelí na dně a tvořilo také poslední vrchní vrstvu. Vše pak zalijeme kysanou smetanou.


Pečeme v troubě asi 45 minut nejdříve přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme.

 

Maso pečené v zelí (vhodné i pro remosku)

 

Suroviny
Kysané zelí, maso (ideálně krůtí stehna, může být i kuřecí či vepřové), Anglická slanina, špek nebo uzené, bobkový list, nové koření, jalovec, sůl, pepř

 

Postup
Na dno pekáče či remosky dáme asi pěticentimetrovou vrstvu hodně vymačkaného zelí (ne zcela do sucha, ale nesmí plavat) smíchaného s několika kuličkami jalovce. Lze přidat i bobkový list či pár kuliček nového koření. Vybrané syrové maso osolíme, případně vepřové ještě lehce opepříme a kuřecí posypeme mletým zázvorem. Maso předem nezatahujeme. Zabalíme do uzeniny a navrch naskládáme opět asi stejně vysokou vrstvu zelí jako je vespod.

 

Pečeme podle potřeby. Drůbež asi hodinu, vepřové potřebuje dvě hodiny.

 

Kapr pečený s kysaným zelím

 

Suroviny

1 kapr, 500 g kysaného zelí, 100 g oleje, lžička mleté papriky, pepř, sůl


Postup

Očištěného, osušeného kapra potřeme olejem a necháme půl hodiny odležet. Zelí necháme okapat, osekáme, usmažíme na oleji a rozdělíme do pekáče. Nahoru položíme kapra, osolíme, opepříme a posypeme paprikou.

 

Kapra pečeme v mírně vyhřáté troubě 20–30 minut, při pečení jej pokapeme olejem a šťávou z kysaného zelí. Podáváme s chlebem.

 

A samozřejmě nemůžeme zapomenout na tradiční vánoční jídlo našich východních sousedů.

 

Slovenská kapustnica - zelňačka

 

Suroviny

3 kg kysaného zelí, 1 kg libového bůčku s kostí, 0,5 kg vepřové plece, 1 menší uzené koleno,  1 kg uzených kostí (nejlepší kosti od páteře – ne žebra), 2 - 3 klobásy typu čabajka, 2 - 3 velké cibule, hrst sušených hub, 5 ks sušených švestek, kysaná smetana

 

Postup

Cibuli nakrájíme na nudličky  a necháme podusit na trošce oleje v hrnci (cca 15ti litrovém). Vepřové maso a vykostěný bůček nakrájíme na kostky a dáme dusit na cibulku. Mírně osolíme a opepříme, případně přidáme trochu papriky (podle chuti sladkou či pálivou). (Pozor moc nesolit – ostatní ingredience dodají jídlu dostatek soli a chutě). Když je to tak napůl udušené přidáme kysané zelí vč. láku, uzené kosti a kost od bůčku. Přidáme hrst sušených hub a sušené švestky. Navrch položíme klobásku v celku, aby se krásně uvařila. Zalijeme vodou (asi 0,5litru). Všechno pomalu za občasného míchání vaříme.


V druhém hrnci si uvaříme uzené koleno. Přidáme do něj nové koření (asi 3 - 4ks) a celý pepř (5ks) a 2 - 3 bobkové listy. Po uvaření koleno na talíři obereme a nakrájíme na kostky. Maso přidáme do hrnce se zelím. Vývar z kolena přilijeme dle potřeby do hrnce k zelí. Uzené a vepřové kosti po uvaření rovněž obereme a z polévky vyndáme. Obrané maso i uvařenou klobásu nakrájíme a vrátíme zpět do hrnce k zelí. Přidáme majoránku a necháme jednou přebublat a podáváme.

 

Před podáváním můžeme zelňačku dozdobit a zjemnit kopečkem kysané smetany.

muf s přispěním Martiny Julinové TN.cz