Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Obchodní sdělení

Bez lesů není života

Aktualizováno 7.3. 2013 22:03
Nečekaný zabiják

Hrozivá studie: Maso škodí zdraví víc, než jsme si mysleli. Co vše způsobuje?

Uzeniny
Zdroj: isifa.com
ilustrační foto

Vědci provedli analýzu jídelníčku téměř půl milionu lidí z celé Evropy a dospěli k závěru, že bychom neměli jíst více než 20 gramů zpracovaného masa denně, jinak si sami kopeme hrob

Analýza publikovaná v odborném časopise BMC Medicine zkoumala jídelní návyky a zdravotní stav a historii v průměru za posledních 13 let u 450 tisíc lidí, 26 344 participantů během trvání výzkumu zemřelo. Z výzkumu vyplynulo, že zpracované maso stojí za rakovinou a srdečními chorobami, což jsou nejčastější příčiny úmrtí.
 

Zbytkové maso, které se nerozřeže na steaky, řízky a podobně, obsahuje vysoké množství živočišného tuku a cholesterolu, který ucpává cévy. Zpracovává se spolu s dalšími zbytky zvířat do všemožných salámů, šunky, buřtů, klobás a párků a právě tyto potraviny jsou podle studie největšími nepřáteli našeho zdraví a stojí za každým 30. úmrtím člověka v Evropě.
 

Studie doporučuje nekonzumovat více než 20 gramů takto zpracovaného masa denně, což odpovídá jedné nožičce párku. "Muži a ženy s vysokou konzumací zpracovaného masa riskují předčasnou smrt, způsobenou zejména rakovinou nebo kardiovaskulárním onemocněním.“

 

 

Ze zjištěných faktů mrazí. Lidé, kteří konzumovali více než 160 gramů uzenin denně, což je zhruba jedna klobása, podstupují o 72 procent větší riziko, že zemřou na srdeční onemocnění, ekvivalent tří plátků slaniny zvyšuje riziko smrti o pětinu.

 

hel TN.cz