Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 13.2. 2014 20:35
Výroba sýru

Tajemství plísňových sýrů: Jak si vyrobit camembert doma? Podívejte se

Zdroj: TV Nova

Odhalte s námi tajemství plísňových sýrů. Prostřednictvím reportáže magazínu Víkend se můžete podívat, jak to vypadá ve výrobně těchto sýru, a jak těžké je si tuto pochoutku vyrobit doma.

Pro toho, kdo miluje sýr s bílou plísní na povrchu, by byla Přibyslav rájem. Nachází se tam totiž továrna na oblíbené plísňové sýry. Prostřednictvím Víkendu jste se do ní mohli podívat. 

 

Než vznikne bílý chlupatý puk, trvá to devět dní. Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina - vinný ocet nebo citrónová šťáva. Plíseň je velmi citlivá, a tak je třeba absolutně hygienického prostředí.

 

Camembert s námi doma připravila doktorka a vášnivá kuchařka Kamila Procházková. Nejprve byla nutná sterilizace všech nástrojů. Poté jsme ohřáli mléko na 37 stupňů Celsia, a aby vznikla sýřenina, zaočkovali jsme mléko zakysávací smetanovou směsí vhodných bakterií, pak se přidalo penicillium camembert.

 

 

To vedlo ke zplesnivění těchto sýrů. Pak se čekalo čtyřicet minut. Po uplynutí této doby se do mléka přidal chlorid vápenatý a syřidlo, po dalším čekání vznikla sýřenina. Ta se nakrájela a dala do proděravělých formiček, sýr se nasolil a čekalo se devět dní. A jak náš camembert dopadl? Podívejte se na reportáž. 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nejhorší blafy české kuchyně: Podívejte se na jídla, po nichž se vám zvedne kufr

Britové hodnotí na videu česká jídla: Je to stejně pitomé jako jejich kuchyně

pet TN.cz
Reklama