Musejí zavřít

Absurdní, prodlužování agónie. Podnikatelé vládu za zpřísnění tepou

Marek Bruna
Marek Bruna
14.12. 2020 20:41
Téma:

O tom, že vláda zpřísní některá opatření, se mluvilo už před pondělním jednáním. Řešilo se uzavření restaurací a ubytovacích zařízení - ty musejí nakonec klienty vyhnat už do pátku. Za další nucený výpadek by měly provozovatelé dostat kompenzace v podobě speciálních programů. Ty by měly vyjít na 10 miliard korun.

"Je to prodlužování agónie. Je to, jako když se léčíte z těžké nemoci, někdo vám řekne, že jste zdraví a vy se permanentně dostáváte do stavu, kdy ta nemoc opět začíná," popisuje současnou situaci generální ředitel velkého hotelu Michal Choura.

 

"Každý den otevření je dobrý, ale tohle střídání otevřít, pak zavřít a zkrátit otvírací dobu, je strašné," zoufá si majitel restaurace Michal Zvěřina. "Přijde mi to jako absurdní, my všechno splňujeme, máme 13 pokojů, tudíž ti lidi se tady neshlukují, jsou ukáznění, já s tím prostě nesouhlasím," zlobí se hoteliér Jan Husenský.

 

 

Dva týdny - tak dlouho mohli mít otevřené své podniky majitelé restaurací nebo hotelů. Teď se připravují na opětovné uzavření. Další rána pro ně navíc přichází před vánočními svátky, kdy podle ekonomů hotely a restaurace získávají až čtvrtinu svých celkových tržeb za celý rok.

 

"My jsme zaznamenali především povzbuzení poptávky na víkendové pobyty, ten minulý víkend jsme dosáhli až 40procentní obsazenosti. Čili fantastické, opět jsme se cítili tak, že provozujeme hotel. A ne dům duchů," řekl Choura.

 

"Když je zavřeme teď, tak jim vlastně ubíráme ten nejvhodnější nebo nejjednodušší čas, kdy by se mohli aspoň pokusit dohnat něco, v čem jim bylo bráněno," má jasno ekonom Petr Bartoň.

 

 

Asociace hotelů a restaurací proto doufá, že se provozovatelé dočkají kompenzací. Ideálně takových jako v sousedním Rakousku, kde se zohledňuje obrat.

 

"Pokud byl lockdown nějaký měsíční, tak spousta restaurací s tím počítala a neobjednávala nové potraviny a podobně," míní ekonom.

 

Teď jsou ale jejich sklady zase plné a spoustu jídla tak budou muset vyhodit. Neslavný konec čeká i pivo uvnitř naražených sudů, které vydrží jen pár dní.

 

Jaké problémy s jídlem a pitím hospodští řeší, zjistíte v reportáži:

 

pez TN.cz