vaříme levně a chutně

Avokádo dvakrát jinak: slaná i sladká pomazánka!

Pomazánky z avokáda
Zdroj: TV Nova

V dnešní rubrice Vaříme levně a chutně se František Nyklas věnoval avokádu. Podle odborníků jde o potravinu plnou zdravých tuků a vitamínů. Z avokáda Franta Nyklas udělal hned dvě pomazánky - nejen slanou, ale i méně tradiční sladkou - čokoládovou.

Zralé a měkké avokádo rozpůlíme, vyloupneme pecku a zbavíme ho slupky. Pak ho ještě pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Tam ho dobře rozmačkáme vidličkou a přidáme šťávu z limetky podle chuti. Lze použít i citron - brání tomu, aby avokádová pasta zčernala. Do směsi přidáme špetku soli, pepř a utřený či nadrcený česnek. Nakonec přidáme kapku olivového oleje a dobře rozmícháme.

 

 

Pomazánku mažeme na opečené bagety. Ty vyrobíme snadno v troubě. Běžné bagety přepůlíme nebo nakrájíme na větší kolečka. Zakápneme olivovým olejem a opečeme z obou stran.

 

 

Na čokoládovou pomazánku s avokádem budeme potřebovat stejně připravené avokádo jako u předchozího receptu - tedy bez pecky, slupky a pokrájené na kousky. Ty ovšem už nemačkáme vidličkou, ale vložíme je do mixeru.

 

 

K avokádu přidáme banán, kakao, třtinový sirup, vše rozmixujeme a je hotovo. I tuhle avokádovou pomazánku na sladko mažeme na opečenou bagetu. Její výhodou je, že je podstatně méně kalorická než běžná čokoládová pomazánka z obchodu.

Související témata:
tn.cz / gar