Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Proč to tak je?

Bolí vás z vína hlava? Jednoduchý trik, jak se tomu vyhnout

Bolest hlavy
Zdroj: Thinkstockphotos
Ilustrační foto

Kdo má rád víno, určitě to zná. Pokud člověk vypije víc skleniček, ráno se vzbudí s pořádnou bolestí hlavy. Proč tomu tak je? A jak to udělat, abychom nám druhý den hlava netřeštěla?

Proč nás z vína druhý den bolí hlava, zjišťovali různí výzkumníci už dávno. Někteří lidé věří, že příčinou jsou siřičitany ve víně. Tento mýtus ale vědci vyvrátili a přišli s tvrzením, že za to mohou tři složky vína - třísloviny, histamin a cukr, píše britský portál Daily Mail.

 

Taniny

Třísloviny, neboli taniny, jsou antioxidanty, které obsahují hroznová slupka, semena a stonky. Více se vyskytují v červeném víně. Právě ty jsou zodpovědné za suchý pocit v ústech, samostatně ale nevyvolávají bolest hlavy u všech lidí.

 

Někteří z nás jsou ale na taniny citliví. Pokud chcete zjistit, jestli se to týká i vás, pořiďte si čaj s vysokým obsahem tříslovin. Nechte ho louhovat alespoň deset minut a vypijte ho. Když vás po něm rozbolí hlava, budete vědět, že jste náchylní právě na taniny. Zkuste se pak vyhýbat červenému vínu.

 

 

Cukr

Další složkou, která vám může způsobovat bolest hlavy, je cukr. Respektive kombinace cukru s alkoholem. Tělo se po vypití takové směsi dožaduje velkého množství vody, aby dokázalo obě tyto látky zpracovat. Dejte si proto ke každé sklence vína aspoň třetinku vody.

 

Histamin

Ten se vyskytuje téměř ve všech potravinách a vzniká i v lidském těle. Větší obsah se pak tvoří mikrobiologickým rozkladem potravin a kvašením. Nejvíce histaminu obsahuje znovu červené víno, méně pak šampaňské a bílé víno. Více ho pochopitelně najdete také ve starších ročnících vína.

 

 

Triky, jak se vyhnout bolesti hlavy

Nejjednodušší radou je víno nepít nebo to alespoň nepřehánět. To se ale někdy stane každému, takže existují i další triky, píše portál tvnoviny.sk.

1. Po každé skleničce vína vypijte alespoň stejně vody.

2. Pijte pomaleji.

3. Před pitím vína si dejte dva hrnky silné kávy. Kofein stahuje cévy, takže zmírní účinky vína.

4. Před požitím vína si dejte antihistaminika.

5. Pijte střídmě a dbejte na správný výběr vína. Ta suchá mají nízký obsah cukru, pozor si naopak dávejte na dezertní vína.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

NOVÝ ŠOKUJÍCÍ VÝZKUM: I jedna sklenička bílého vína může být hřebíčkem do rakve! Pijte červené

Dáváte si před spaním sklenici vína? Až zjistíte, co to dělá s vaším tělem, budete v šoku!

epa TN.cz