NEPODCENIT PŘÍPRAVU

Čerstvě do Nového roku: Jak zkrotit silvestrovskou "opičku" i kocovinu!

Josef Svoboda
Josef Svoboda
Publikováno 31. 12. 2019
Téma:

Přes 80 procent Čechů kupuje na svátky alkohol a silvestrovské oslavy mohou pro řadu z nich skončit nepříjemnou kocovinou. Univerzální recept na vyléčení neexistuje, ale pijáci znají řadu pravidel, která mohou probuzení na Nový rok alespoň trochu zpříjemnit.

Zkušení pijani se inspirují na Moravě, místní vydrží ve sklépku i několik dnů, protože neustále přikusují tučné jídlo. Tuk dokáže obalit stěnu žaludku a zpomalí vstřebávání alkoholu do těla.


Lékaři doporučují jako prevenci kocoviny pořádnou dávku vitamínu C, který tělo využije na odbourání alkoholu. Stejnou službu prokáže vitamín B, který zase podpoří správnou funkci jater.


Jako prevence spolehlivě funguje vaječný recept – vypijte krátce po sobě dvě a půl deci olivového oleje a k tomu půl litru syrových vajec. Ti, kteří to zkusili potvrzují, že okamžitě ztratili chuť na alkohol.

 


Pokud během večera zjistíte, že vám alkohol stoupá do hlavy, vědci doporučují jako záchrannou brzdu několik sklenic vody nebo otevřít plechovku švédských zkvašených sleďů, kteří bleskově pročistí celý trávící trakt.


Opilý člověk by měl před spaním vypít alespoň půl litru minerálky. Tělo ji bude potřebovat, aby nastartovalo proces, který připomíná chemickou továrnu. Enzym alkoholdehydrogenáza štěpí zbytky etanolu na toxický aldehyd a ve stejnou chvíli acetaldehyddehydrogenáza vyrábí kyselinu octovou.


Ranní vyprošťovák nebo kafe otravu ještě zhorší. Kocovinu nejlépe zaženete medem a jedlou sodou, fruktóza totiž urychlí štěpení alkoholu a soda mezitím zneutralizuje kyseliny. "Doporučuji silný vývar, dlouho tažený hovězí," radí šéfkuchař Petr Erin Kováč.
 

Související témata:
rod TN.cz