Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

pokrmy pro pacienty

Češi nadávají na jídlo v nemocnicích. V Plzni teď ukázali, jak vaří!

Kateřina Sejková
Kateřina Sejková
Aktualizováno 23.9. 2019 21:20

Pro české pacienty je mnohdy už jen samotné pomyšlení na pokrmy v nemocnicích noční můrou. Fakultní nemocnice Plzeň se snaží zažité představy o nechutném nemocničním jídle vyvrátit. Natočila proto video, které umožnilo lidem nahlédnout do její kuchyně.

V plzeňské fakultní nemocnici se musí denně najíst tisíce lidí. Jenom na Lochotíně je potřeba uvařit každý den více než dva tisíce porcí. Oběd se připravuje pro 1200 zaměstnanců a 900 pacientů.

 

"V kuchyni se spotřebuje 4,5 tuny masa měsíčně a zhruba tři a půl tuny zeleniny. Denně bereme 90 bochníků chleba a 1500 rohlíků, " uvedl šéfkuchař FN Plzeň Radek Holzman. "Máme 25 lidí, kteří jsou rozdělení do několika úseků - někteří připravují saláty, jiní přílohy nebo studené večeře. Na samotné vaření zbývá tak pět šest lidí," dodal.

 

Personál nemocnice si může denně vybrat ze čtyř druhů obědů, většina pacientů pak ze dvou. U některých z nich je jídlo nedílnou součástí léčby, s kuchaři proto musejí spolupracovat odborníci.

 

 

"Máme klinické a provozní nutriční terapeuty. Provozní se starají o přípravu stravy a provoz. Klinický nutriční terapeut přichází za pacientem na oddělení a spolupracuje s lékaři při indikaci správné diety," vysvětluje nutriční terapeutka Michaela Šotolová.

 

"Záleží na konkrétním pacientovi, co potřebuje. Máme dietu bezezbytkovou, nízkobilkovinnou, klasickou racionální pro diabetiky, bezlepkovou, vegetariánskou, veganskou. Je jich opravdu hodně," uvedl nutriční terapeut Marek Hanza.

 

Do vyloženě zdravých jídel se moc nechce ani pacientům, ani personálu. Nejraději mají českou klasiku - svíčkovou, guláš, ale nepohrdnou ani rybami. I zelenina je však velmi oblíbená.

TN.cz