Pálení alkoholu

České pálenice jedou na plné obrátky. Lidé už nepálí kořalku jen ze švestek

Téma:

Pálenice po celé republice jedou v těchto dnech na plné obrátky. V jedné z nich na Zlínsku byl reportér TV Nova Petr Bača.

"Vypálení dvousetlitrového sudu zkvašeného ovoce většinou trvá kolem dvou až tří hodin. Z takového množství švestek většinou vznikne asi 20 litrů padesátiprocentní slivovice. Nepálí se však jen švestky,“ řekl Bača.


Tuzemští zahrádkáři své pěstitelské úspěchy rádi zúročí i v domácí pálence. "Hodně teď lidé pěstují kiwi, tak to kiwi teda přidávají do kvasu - třeba k jablkům nebo k hruškám,“ potvrdila majitelka pálenice Bohdana Jadrníčková.


Fantazii se meze nekladou. V kvasu tak končí jahody, zahradní maliny nebo černý bez. Někteří prý zkouší pálenku z mrkve. Pokud byste si sami chtěli udělat ovocný destilát z nějakého exotického ovoce jako je třeba kiwi, musíte si jej napřed sami na zahrádce vypěstovat.

 


Pálenku jde udělat i z pampelišek, nebo šípků. Řada lidí ale pokusy s kvasem jednoznačně odmítá. "Já mám jen trnky, nebo ryngle. Jinak nic,“ řekl jeden ze zákazníků pan Pavelka.


Většina se tak drží tradičního českého ovoce. Meruněk a třešní bylo letos málo, zato se vydařila úroda švestek a jablek. "Rozhodně lepší oproti minulému roku, sluníčko svítilo hodně, švestky dozrály, cukernatost bude určitě dobrá, takže určitě si myslím, bude kvalitní slivovice,“ dodal další zákazník Martin.


"Teď pracujeme zhruba tak 14 hodin denně, ale tak za čtrnáct dní už přejdeme na nepřetržitý provoz,“ poznamenal zaměstnanec pálenice Březnice Otto Fišer. A tak to na mnoha místech bude fungovat minimálně do Vánoc.

Petr Bača, ls TN.cz